Вијести, Регион

Европска унија тражи од Србије да почне са постепеним увођењем санкција Русији

ФЛЕКЕНШТАЈН: ЕУ НЕ БИ ПОЗИТИВНО ГЛЕДАЛА НА ЗАЈЕДНИЧКУ ВОЈНУ ВЕЖБУ СРБИЈЕ И РУСИЈЕ

        ДОБРИ односи Србије и Русије у принципу не представљају проблем у односима с Европском унијом, али Србија ипак мора да процени какве ће мере предузети у ком тренутку и да покаже потпуну посвећеност када је у питању пут ка ЕУ, поручили су посланици Европског парламента Кнут Флекенштајн и Тања Фајон.

        Флекенштајн, потпредседник групе социјалиста и демократа у ЕП, за лист „Данас“ рекао је да, иако не треба пренаглашавати ствари, „Европска унија сигурно не би позитивно гледала на најављено заједничко одржавање војних вежби Србије и Русије“.

        Флекенштајн, чија је партија у владајућој коалицији у Немачкој, додао је и да би „да је на месту Београда, гледао да одложи војне вежбе с Русијом, ако не и да их откаже“.

        Упитан да ли ће ЕП реаговати у случају да буду одржане војне вежбе Србије и Русије заказане за септембар, он је одговорио да је „сигуран да се то неће допасти већини посланика ЕП и да ће ЕП одговорити на неки начин“.

        Саговорник „Данаса“ оценио је и да ће сва три поглавља – 23 и 24 о владавини права и 35 о односима с Приштином, бити отворена истовремено, до краја године, о чему ће коначну одлуку донети Европски савет, али је подсетио да се Немачка залаже за то да прво буде отворено поглавље 35.

        Потпредседница Клуба посланика Напредног савеза социјалиста и демократа у ЕП Тања Фајон, која се такође налазила у делегацији која је боравила у Београду, рекла је за „Политику“ да ЕУ очекује да Србија постепено уводи санкције Русији.

Tања Фаjон

Tања Фаjон

„Ми разумемо чврсту везу и традиционалне односе Србије с Русијом, али исто тако очекујемо и потпуну посвећеност када је у питању пут ка ЕУ. То ми је током разговора потврдио и цео српски политички врх“, рекла је Фајон.

Она је казала да не сумња да су они који воде Србију „свесни потребе да се спољна политика ЕУ, укључујући и санкције Русији, постепено примени и у Србији, тј. да се спољна политика Србије хармонизује са спољном политиком ЕУ“.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *