Вијести, Регион

ЕУ ускраћује помоћ БиХ

File-i-politicari-bh

Без договора европског комесара Штефана Филеа и лидерa БиХ о кључним питањима за функционисање институција и евроинтеграција. Европска комисија ускраћује БиХ половину средстава из фондова ЕУ у наредној години.

Европска комисија ће увести санкције Босни и Херцеговини и ускратити јој половину средстава из фондова ЕУ, пошто европски комесар Штефан Филе и политички прваци Срба, Бошњака и Хрвата из БиХ нису постигли договор о два кључна питања за функционисање политичких установа и евроинтеграцију БиХ.

Лидери БиХ и Филе требало је да потпишу споразум о успостављању механизма за евроинтеграцију на нивоу централне власти у Сарајеву и о равноправности свих народа и грађана на изборима чланова Председништва БиХ и Дома народа парламента БиХ.

Очекивало се да ће на данашњем састанку посебно бити потписан коначни договор о спровођењу пресуде Европског суда за људска права у случају „Сејдић-Финци“, с циљем да се успостави равноправност свих грађана и да свако, без обзира на етничку припадност, може бити биран у Председништво и Дом народа.

Очекује се да се Европска комисија ускоро званично огласи о тој одлуци, према којој ће БиХ бити  ускраћено 47 милиона евра у следећој години.

По предложеном договору, Председништво БиХ би се састојало од три непосредно изабрана члана: два из Федерације БиХ и један из Републике Српске, а обезбедило би се да у Федерацији БиХ последица избора не буде прегласавање једног конститутивног народа, на шта су се до сада жалили Хрвати.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *