Вијести, Регион

ЕУ доноси: Вода ће се морати куповати код приватника, у затвор због домаћег семена

stop-eu

Брисел – Медији су се опширно расписали о мерама које за своје чланице, међу којима ће ускоро бити и Хрватска, а желе то постати и остале државе у регији, доноси Европска унија.

Подсетимо, недавно је Европска комисија предложила “смернице за додељивање концесија услужних делатности” општинама где се локална управа заправо тера на “отварање тржишта” – другим речима, на приватизацију. А то значи и на приватизацију градских водовода. Другим речима, вода ће се морати куповати код приватника – а знамо на шта би то могло изаћи…

Ових дана долази вест да ће Европска комисија 6. маја послати Европском парламенту и једну нову “занимљиву” уредбу, по којој ће кориштење старих и ретких сорти бити кажњиво, чак и онда када се сеју или саде у приватном врту!

Том уредбом ће пољопривредницима и повртларима законски прописати обавезно кориштење стандардизованог и унификованог семења, при чему ће кориштење старих, ретких и аутохтоних сорти бити кажњиво, чак и онда када се сеје или сади у приватном врту!

Тренутно три највеће корпорације – Монсанто, ДуПонт и Сyнгента – контролишу 53 посто светског тржишта семења.

Међутим, код таквих компанија тржиште семења само је средство. Наиме, реч је о великим произвођачима хербицида, дакле хемијским компанијама, а тек онда и о произвођачима семења, које уз своје семе пољопривредницима, повртларима и воћарима нуде хербициде и хемикалије без којих те сорте није могуће узгојити.

Ни Сједињене Америчке Државе не заостају. Амерички председник Барак Обама недавно је потписао закон којег су одмах прозвали “законом о заштити Монсанта”.

Они који не буду поступали по уредби биће строго кажњени, а они који буду пожељели да региструју властито семе суочит ће се са непремостивим бирократским препрекама.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *