Вијести, Регион

ЕК спремна на мјере против Хрватске

031181

Европска комисија није примила одговор хрватског Министарства правосуђа у вези са законом о европском налогу за хапшење, упркос томе што је у петак истекао рок за слање одговора у Брисел.

Како је данас у телефонској изјави за агенцију Хина изјавила портпаролка ЕК Мина Андреева, због тога ће бити и предузете мјере против Хрватске.

„По мојим сазнањима нисмо добили одговор. Европска комисија дубоко жали због тога што Хрватска није одговорила на тај хитан позив и због чињенице да се хрватско национално законодавство промијенило само неколико дана прије приступања ЕУ и у супротности је са законом ЕУ о европском налогу за хапшење, а то није неважно питање“, истакла је Андреева.

Подсјетила је и да је потпредсједница ЕК и повјереница за правосуђе Вивиан Рединг на то јасно указала у неколико наврата.

„Потез Хрватске значи да се неколико криминалаца осумњичених за убиства хрватских емиграната у другој европској земљи током комунистичког резима може и даље скривати иза хрватских граница. Због тога ће потпредсједница Рединг упознати цијелу Комисију с тим питањем идуће недеље и предложити акције у складу с чланом 39 хрватског приступног уговора“, најавила је Андреева.

Иначе, тај члан предвиђа „одговарајуће мјере“ од којих би једна могла бити и ускраћивање новца из фондова ЕУ.

ЕК је дала Хрватској рок до 23. августа да одговори на питање када планира да усклади хрватски закон о европском налогу за хапшење с европским законодавством.

Хрватска је крајем јуна, непосредно пред улазак у ЕУ, донијела закон, колоквијално назван „лекс Перковић“ којим примјену европског налога ограничава на злочине почињене послије августа 2002.

Премијер Зоран Милановић рекао је у петак да хрватска влада о „лекс Перковић“ сигурно неће одлучивати још неколико недјеља.

Претходно је прва потпредсједница хрватске владе и министарка спољних и европских послова Весна Пусић казала да ће влада одговорити Европској комисији до 23. августа, када истиче рок за изјашњавање о промјени закона, али да дефинитивни потези неће бити готови сигурно до тада.

Законским измјенама онемогућено је и изручење Јосипа Перковића, некадашњег високорангираног званичника југословенске Службе државне безбједности која је организовала и убиство одбеглог хрватског предузетника Стјепана Ђурековића у Горњој Баварској 1983. године, а за којим је њемачко правосуђе расписало међународну потјерницу још 2009. године.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *