Вијести, Регион

ЕК покреће санкције против Хрватске

314543050522ee88765718985293099_640x379

Загреб – Чланови Европске комисије подржали предлог потпредседнице ЕК Вивијен Рединг задужене за правосуђе, држављанство и људска права да се Хрватској уведу санкције.

То је за хрватски портал индекс.хр потврдила Мина Андрејева, портпаролка Вивијен Рединг. Она је још у петак заједно са председником ЕК Жозе Мануелом Барозом и комесаром за приширењем Штефаном Филеом обавестила ЕК да Хрватска крши одредбе о европском налогу за изручења.

Вивијен Рединг је предложила да се Хрватској уведу санкције, што су европски комесари прихватили, пише Индекс.

Разлог за овакав потез ЕК је такозвани „лекс Перковић“, закон о правосудној сарадњи у кривичним стварима с чланицима ЕУ, који већ месецима изазива велику пажњу јавности.

Сматра се да ће тај закон поштедети хапшења и испоручивања бившег високог функционера југословенске тајне службе Јосипа Перковића, за којим је Немачка расписала потерницу због сумње да је учествовао у организовању убистава више хрватских дисидената, међу којима и некадашњег директора Ине Стјепана Ђурековића осамдесетих.

Из Европске комисије су још прошле недеље дошле незваничне информације да ће потпредседница ЕК Вивијен Рединг тражити санкције у складу с чланком 39. уговора о приступању. За Хрватску би то могло значити отежавање уласка у шенгенску зону, као и губљење средстава предвиђених за помоћ при унапређењу конторле граница.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *