Регион

Двије деценије од убиства храброг Требињца Срђана Алексића

013681

Данас се навршавају двије деценије од смрти храброг Требињца Срђана Алексића који је изгубио живот зато што је бранио свог суграђанина, Бошњака Алена Главовића.

Алексић је био аматерски глумац и јуниорски пливачки првак.

Срђанов отац Раде Алексић сматра да дјело његовог сина не може назвати храброшћу, јер тврди да би се у „датом тренутку исто понио свако ко има људскости у себи“.

Присјећајући се како су се тих дана над Требињем навлачили тмурни облаци који су најављивали ужас, Раде Алексић је испричао:

– Било је то 21. јануара 1993. године, када ме познаница позвала и рекла да је Срђан у несвијести и да су га превезли у болницу. Два момка која су га довезла рекли су ми шта је било. Четворица српских војника хтјели су убити Алена Главовића, а Срђан се умијешао. Ален је, преплашен, побјегао, а Срђан је остао на земљи, гдје је од силине удараца пао у кому. Седам дана се борио за живот. Умро је 27. јануара, на Савиндан. Имао је само 26 година.

Алексић је увјерен да постоји симболика у датуму смрти његовог сина.

– Свети Сава је приповиједао толеранцију, стрпљење, љубав и братство, односно све оно што краси човјека. Сада имам сјећање и понос на свог сина Срђана и његово дјело – каже Раде и са сјетом додаје да би његов син данас имао 46 година, а он унуке с којим би се играо и радовао.

Раде Алексић каже да „није његово да суди“ и додао да су то учиниле институције онима који су усмртили Срђана – један од четворице нападача је погинуо у рату, а остала тројица су добили затворске казне од двије године и четири мјесеца.

– Ја не могу опростити. То би било апсурдно. Али, немам ни неке злобе у себи, нити њима желим зло. Нека све иде својим током. Ја се надам, ако имају имало људскости у себи, да их гризе савјест – навео је Алексић.

Додаје како често разговара са Аленом Главовићем који његовом сину дугује живот. Главовић данас живи у Шведској, али није заборавио оца његовог спаситеља. Сваке године га обилази и заједно одлазе на Срђанов гроб, а када помилује Аленову дјецу, има осјећај као да је помиловао свог сина.

У Требињу данас један спортски центар носи име „Срђан Алексић“, као и меморијални пливачки митинг. Говорило се о изградњи споменика, али то се до данас није остварило.

Многи градови, попут Сарајева, Тузле, Приједора и Новог Сада, имају улицу која носи име храброг Требињца. Ускоро ће, открива Раде, и једна улица у Подгорици носити име његовог сина.

Познати режисер Срдан Голубовић, надахнут херојским чином Срђана Алексића, снимио је филм „Кругови“, чија је премијера уприличена на Санденс фестивалу у САД.

Срђан Алексић је постхумно одликован знамењем Србије и Републике Српске.

Коментариши чланак

Коментара