Вијести, Регион

Два сценарија за датум Србији?

029738
Тренутно се разматрају два сценарија у вези са одлуком њемачког парламента о додјељивању датума за почетак преговора Србије и ЕУ, јавља Радио Слободна Европа.

Према првом сценарију, посланици владајуће Хришћанско-демократске уније, сугеришу канцеларки Ангели Меркел да Европском савјету предложи да 28. јуна не додијели датум Србији. Други, повољнији сценарио омогућио би да датум буде одређен за почетак наредне године.

У првом случају, да би Србији био одређен датум за почетак преговора с ЕУ, затражиће се пуна имплементација бриселског споразума, а о датуму ће Европски савјет поново одлучивати 15. децембра ове године.

У перспективи, наводи Радио Слободна Европа, датум може бити додијељен најраније до краја 2014. године, а питање да ли ће се то и када догодити или ће поново бити пролонгирано, зависиће од степена имплементације бриселског споразума.

Међутим, и унутар ЦДУ присутни су гласови који се залажу за ублажавање политике према Србији. То је други сценарио за који, како се наводи, нема пуно времена, а од напретка који би могао бити остварен у договорима између Београда и Приштине наредних дана, зависиће и могућност да датум буде одређен за почетак наредне године.

Такав расплет могуће је очекивати уколико Београд и Приштина заиста прије сједнице Бундестага заказане за 27. јун, остваре конкретне договоре о питањима која су тренутно на столу.

У оба случаја, имплементација остаје услов свих услова. Њемачка од таквог става неће одустати без обзира да ли ће нека од других чланица ЕУ подржати српске позиције, наводи РСЕ.

И када добије датум, Србија неће ићи истим путем придруживања као друге државе чланице, већ ће се у њеном случају инсистирати на испуњавању политичких критеријума везаних за пуну нормализацију односа у региону, наводи Слободна Европа и додаје да нема јасног помињања признања независности Косова.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *