Вијести, Регион

ДС: Узроке трагедије треба тражити у „синдрому Фекетић“

„КО ЈЕ СВЕ БИО НА АЕРОДРОМУ И ДА ЛИ ЈЕ ПЛАН ЛЕТА ХЕЛИКОПТЕРА МЕЊАН ДОК ЈЕ БИО У ВАЗДУХУ?“ 

  • Министар одбране у ДС-влади у сенци Гордана ЧОМИЋ: „Ко је донео одлуку на основу које је донета наредба по субординацији о коришћењу људства и средстава Војске Србије у спасилачкој мисији? Да ли је та одлука донета писмено или усмено, а ако је писмено, имамо право на увид у текст“
  • „Нас занима – додала је Чомић – и да ли је, и, ако јесте, ко је мењао план лета док је хеликоптер био у ваздуху и посебно нас занима ко је разменио информације са било ким на аеродрому `Никола Тесла` о томе да ће хеликоптер Војске Србије слетети на цивилни аеродром“
  • Министар унутрашњих послова Владе у сенци Драган ШУТАНОВАЦ: Ова несрећа је последица лошег руковођења Министарством одбране и Војском Србије, а узроке треба тражити у „синдрому Фекетић“ и потреби политичара да изађу из оквира своје делатности, не би ли се фотографисали и на маркетиншки начин приказали своје активности

        ВЛАДА у сенци Демократске странке затражила је смену министра одбране Братислава Гашића због непоштовања процедура у акцији спасавања бебе из Новог Пазара, када је у паду хеликоптера погинуло седам особа.

        Министарка одбране Владе у сенци Гордана Чомић истакла је на конференцији за медије да је изјава премијера Александра Вучића да је он одговоран за све око тог инцидента и при том не поднесе оставку исто као да је рекао: „Баш ме брига“.

         „Тражимо одговор на питање: ко је донео одлуку на основу које је донета наредба по субординацији о коришћењу људства и средстава Војске Србије у спасилачкој мисији. Тражили смо и информацију да ли је та одлука донета писмено или усмено, а ако је писмено, имамо право на увид у текст“, рекла је Чомић.

        Она је истакла да је питање за власт: шта је основ у наредби којом је покренуто људство и средства војске.

         „Нас занима и да ли је, и, ако јесте, ко је мењао план лета док је хеликоптер био у ваздуху и посебно нас занима ко је разменио информације са било ким на аеродрому Никола Тесла о томе да ће хеликоптер Војске Србије слетети на цивилни аеродром“, рекла је Чомић.

        „Последње питање за које не можемо наћи упориште у Закону у војсци и одбрани, осим чланова који обавезују министра одбране да даје тачне и правовремене информације јавности о раду Министарства одбране и Војске Србије, јесте ко је дао лажну информацију новинској агенцији Бета о томе да се спасилачка мисија завршила срећно и да је хеликоптер слетео“, нагласила је Чомић.

        Гордана Чомић је навела да се не сме остати без одговора – ко је одговоран у оквиру Министарства одбране за давање те лажне информације и нагласила да Влада у сенци изражава саучешће породицама настрадалих, јер су они најважнији.

         „Не видим разлог да извештај војне комисије, и овај од 18. марта и онај од 31. марта, не буде доступан јавности. Нажалост, јавности је била доступна трагедија и то тако што је прво јавност обавештена да трагедије нема, па најмање на шта јавност има право јесте да добије потпуни увид у оба извештаја“, рекла је Чомић.

Гордана Чомић

Гордана Чомић

Министар унутрашњих послова Владе у сенци Драган Шутановац оценио је да је ова несрећа последица лошег руковођења Министарством одбране и Војском Србије, а узроке треба тражити у „синдрому Фекетић“ и потреби политичара да изађу из оквира своје делатности, не би ли се фотографисали и на маркетиншки начин приказали своје активности.

Шутановац је рекао да је зато и постављено питање ко је све био на аеродрому када се очекивало да слети хеликоптер „и због чега су људи били тамо“.

Он је навео да је на седници Владе у сенци било речи и о извештају скупштинског Одбора за контролу служби безбедности после посете Војнобезбедносној агенцији, којим је утврђено да је ВБА злоупотребљавала свој положај и кршила закон.

„Оно што је министар одбране Братислав Гашић раније изговорио на Одбору, а потом у медијима, није истина и, нажалост, није први пут да он изговара неистине“, рекао је Шутановац.

Шутановац је казао да се плаши да у случају несреће са хеликоптером неће бити писаног трага и да је Гашић користио свој положај и мимо субординације дао налог да се нешто ради.

„Одбор је разматрао и донео закључак да није било неправилности у набавци и коришћењу уређаја којим се тајно контролишу телефонски разговори“, рекао је Шутановац и напоменуо да је то још један пример покушаја Гашића да дезинформише јавност и да за своје незнање оптужи некога из прошлог времена.

„Због свега тога, тражимо моменталну смену Гашића са позиције министра одбране, јер сваког дана штети угледу система и Војске Србије и захтевамо од премијера да што пре уради реконструкцију у којој ће сменити Гашића“, истакао је Драган Шутановац.

(сајт Демократске странке)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *