Вијести, Регион

ДС: Напредњаци су у јавном сектору удомили 55.000 својих, а Србију то кошта 600.000 евра

„ВУЧИЋ ЈЕ У СКУПШТИНУ ДОШАО ВИДНО УЗРУЈАН, НЕРВОЗАН, ДА СЕ ВЕРБАЛНО ОБРАЧУНА СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ОПОЗИЦИЈЕ“

  • Борислав СТЕФАНОВИЋ, шеф посланичке групе ДС: Влада није могла да нађе 25 милиона евра за просветне раднике како би им плата остала на истом нивоу, док је „нашла“ скоро 200 милиона евра за путовања и уговоре о делу    
  • Уводи се – додао је Стефановић – нови политички тренд у Србији: хајде да грађанима огадимо Скупштину као једино преостало место где опозиција и људи који мисле другачије могу нешто да кажу. Хајде да грађанима покажемо да је Скупштина циркус, да им објаснимо да је премијер дошао и смирено и нормално разговарао са посланицима опозиције који су без икаквог разлога њему упутили увреде

        ГРАЂАНИ Србије плаћају 600 милиона евра да би 55.000 чланова Српске напредне странке (СНС) радило у јавном сектору, изјавио је у среду шеф посланичке групе опозиционе Демократске странке (ДС) Борислав Стефановић.

         „Више од 30.000 напредњака је ове године добило и добиће плату на уговор о делу, дакле 30.000 њих, плус 25.000 које су раније запослили, чине број од 55.000 од 2012. до данас и то кошта 600 милиона евра“, рекао је Стефановић новинарима у Скупштини Србије.

        Он је истакао да толико плаћају грађани Србије како би „људи из СНС радили у јавном сектору“, што је супротно политици премијера Србије Александра Вучића који заговара рад у приватном сектору.

        Према његовим речима, Влада није могла да нађе 25 милиона евра за просветне раднике како би им плата остала на истом нивоу, док је „нашла“ скоро 200 милиона евра за путовања и уговоре о делу.

        Стефановић је рекао да је буџет за 2015. годину нереално пројектован и додао да је Демократска странка поднела више од 100 амандмана на Предлог закона о буџету за 2015. годину, како би покушала да га поправи јер је нереалан и заснован на погрешној политици штедње грађана и стезања каиша.

        Он је оценио да се „систем убрзано урушава“, да грађани живе све теже, да не могу да плате рачуне јер су цене порасле, док је динар наставио да пада.

        ДС је амандманима на Предлог закона о буџету за 2015. предложила да се одређена средства пребаце на социјална давања, у пензиони фонд, за просвету, а уз то је доказала да је то могуће, рекао је Стефановић.

        Говорећи о увредама изнетим током расправе у Скупштини Србије у понедељак, 22. децембра, Стефановић је позвао медије да именом и презименом кажу ко је одговоран за то и навео да су то премијер Србије Александар Вучић и потпредседник Скупштине Игор Бечић, али је додао и да не жели да „аболира Зорана Живковића“, посланика опозиционе Нове странке.

         „Један нови политички тренд у Србији постоји – хајде да грађанима огадимо Скупштину као једино преостало место где опозиција и људи који мисле другачије могу нешто да кажу. Хајде да грађанима покажемо да је Скупштина циркус, да им објаснимо да је премијер дошао и смирено и нормално разговарао са посланицима опозиције који су без икаквог разлога њему упутили увреде“, рекао је он.

        Стефановић је затим додао да је Вучић у Скупштину дошао видно узрујан, нервозан, да се вербално обрачуна са представницима опозиције.

         „То су могли да виде сви који су гледали пренос, малтретирање опозиције се наставило два и по сата“, рекао је Стефановић и додао да је Вучић „направио инцидент у Скупштини и он је одговоран“.

        Он је оценио да су за инцидент у скупштини одговорни премијер и већина од 208 посланика која, како је навео, диктира правила пристојности и понашања у парламенту, а не 26 посланика опозиције.

         „Они бар знају, они су у пиџамама долазили у ову скупштину, они су кидали каблове, они су бацали ципеле, они су упућивали клетве, они су људима говорили најцрње ствари о њиховим породицама и деци, они мисле да нас уче пристојности, то је заиста фарсично“, истакао је Стефановић.

Шеф посланичке групе ДС Борислав Стефановић

Шеф посланичке групе ДС Борислав Стефановић

Шеф демократа у скупштини је такође нагласио да напредњаци не треба да живе у уверењу „да сви имају памћење кишне глисте“ зато што председник посланичког клуба СНС Зоран Бабић каже: „Урадићемо, припремамо, радимо на томе, две и по године радимо на томе“.

„Радите, господо. Грађани виде да немате појма“, рекао је Стефановић.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *