Вијести, Регион

Други светски рат – 6. април 1941.

На данашњи дан, 6. априла 1941. г., трупе чланица Тројног пакта, предвођене јединицама немачког Трећег рајха, без објаве рата су напале територију Краљевине Југославије.

После бурних дешавања, изазваних југословенским приступањем Тројном пакту, 25. марта 1941. и након војног удара, два дана касније, те масовним демонстрацијама одржаним широм Југославије, вођа нацистичке Немачке, Адолф Хитлер, наредио је покретање немилосрдне војне интервенције, са циљем да сурово казни и уништи Краљевину Југославију. Напад на територију Југославије, познат као Директива 25, извршен је са територија свих суседних земаља, осим Грчке, од стране припадника немачке, италијанске и мађарске армије, уз немилосрдне ваздушне ударе. Приликом бомбардовања Београда, који је раније био проглашен отвореним градом, настрадало је више од 2500 цивила, а нарочито варварство је показано намерним бомбардовањем Народне библиотеке Србије, на Косанчићевом венцу, чије уништење се сматра до тада невиђеним примером културоцида – жеље да се уништи историјско и културно памћење једног народа. Иако су војска Краљевине Југославије слабо показала у једанаестодневном Априлском рату, оптерећена унутрашњим поделама, малодушношћу, слабом опремљеношћу и лошим командовањем, постојали су светли примера херојског отпора вишеструко бројнијем и технички супериорнијем агресору. У томе су се нарочито истакле ваздухопловне јединице војске Краљевине Југославије, а нарочито припадници елитног Шестог ловачког пука, који су, у неравноправним условима борбе, оборили између 42 и 48 немачких авиона.

6. април кроз историју

6. април кроз историју (фото: Нино Мендоза –  Фејсбук)

У борбама изнад српске престонице, 10 припадника Шестог ловачког пука је положило свој живот на олтар отаџбине. НЕКА ЈЕ ВЕЧНА СЛАВА И ХВАЛА СВИМ БРАНИОЦИМА БЕОГРАДА, СРБИЈЕ И ЈУГОСЛАВИЈЕ, ПАЛИМ У НЕРАВНОПРАВНОМ АПРИЛСКОМ РАТУ !!

srpski-piloti

Погинули летачи априлског рата

Извор: Организација Браник Нови Сад

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *