Вијести, Регион

Домагој Маргетић: Мотиви за убиство Зорана Ђинђића били финансијски

Хрватски новинар и члан Антикорупцијске лиге Домагој Маргетић најавио је данас да ће за десетак дана бити формирана невладина Комисија за истраживање позадине убиства премијера Србије Зорана Ђинђића, уз напомену да поседује документацију која указује да су мотиви за убиство премијера били финансијски.

Домагој Маргетић

Домагој Маргетић

Маргетић је, на конференцији за новинаре, рекао да је у разговору са мисијом Европске комисије која је у Београду била ради скрининга поглавља 23 и 24 предложио оснивање такве комисије, јер се не може очекивати да институције Србије воде такву истрагу.

Не можете очекивати од Безбедносно-информативне агенције, министарства унутрашњих послова и одбране, у којима седе људи који су на посредан или непосредна учествовали у убиству премијера, да сада истражују позадину тог убиства, рекао је Маргетић и нагласио да поседује 20 гигабајта документације или 20.000 страница.

Маргетић је препричао и део свог интервјуа са Ђинђићем, у којем му је премијер рекао да ће се кренути у истрагу 16 до 20 рачуна на Кипру, после чега ће се тај новац вратити у буџет Србије и тако испунити предизборно обећање.

Ђинђић је наивно дотакао озбиљну превару, рекао је Маргетић и истакао да су Београд и Загреб деведесетих година, односно Слободан Милошевић и Фрањо Туђман, системски пљачкали грађане и износили новац на Кипар.

Према његовим речима, један део новца је завршио у Загребачкој банци, али је већина новца била распоређена у четири банке у Паризу, Лондону, Бечу и Франкфурту.

У другој половини деведесетих година, рекао је Маргетић, новац је из тих банака завршио у Хипо Групи, која је после паре пласирала у кредите и инвестиције на Балкану.

Маргетић тврди да му је нешто од ових информација потврдила и Борка Вучић, некадашња савезна министарка финансија и директор Централне банке Југославије.

Убиство Ђинђића није српска прича, већ регионална, рекао је Маргетић и напоменуо да Антикорупцијска лига за своје наводе има „живе сведоке и инсајдера из обавештајних служби“, који је посредно био умешатн у операцију Ђинђић.

Маргетић је рекао и да ће све налазе невладине Комисије за откривање позадине убиства Ђинђића предати Јелку Кацину, известиоцу Европског парламента за Србију.

Извор: Блиц

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *