Вијести, Регион

Додик:Три најлошије године америчког присуства у БиХ

030946

Предсједник Републике Српске Милорад Додик критковао је данас поступке амбасадора САД у БиХ Патрика Муна истакавши да ће трогодишњи мандат америчког дипломате остати упамћене као најлошије године америчког присуства у БиХ.

Мун је, наиме, у уторак на свом блогу оптужио руководство Српске да из политичких побуда покушава да доведе у питање опстанак Суда и Тужилаштва на државном нивоу не би ли избегли могући кривични прогон.

„То је страх од легитимних интитуција које би политичаре могле позвати на одговорност због онога што раде“, написао је Мун.

Он је истакао је како владавина права нема алтернативу и подсјетио на недавни случај у САД у којему је суд ослободио осумњиченог за убиство једног тинејџера афро-америчког поријекла када је и предсједник Барак Обама рекао да није задовољан таквом пресудом, али да јеодлука суда ипак коначна.

Додик је Муну одговорио и да у „последњим данима свог мандата држи лекције РС-у“.

У писаној изјави председник Српске је оцијенио да Дејтонски споразум не предвиђа постојање суда и тужилаштва на државном нивоу па се самим тим те институције могу сматрати илегалним.

РС, наиме, сматра да се мора поштовати Устав БиХ и да су „Тужилаштво и Суд БиХ као дио правосудног система вјештачки наметнути изван Устава и Дејтонског споразума.

“То свакако амбасадор Мун није требало да заобиђе, ако је желео пуну истину”, поручио је предсједник Српске и истакао како ће наставити борбу за укидање правосудних тела на државном ниову.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *