Вијести, Регион

Додик: Српска спасена из маказа за рециклажу

Бaњалука- Председник Републике Српске Mилорад Додик истакао jе да су изазови са коjима се суочава Српска присутни у континуитету, али и нагласио да су успешно сачуване стабилност и све њене надлежности и избегнуте „маказе“ коjима jе РС требало да буде „рециклирана и пуштена низ воду“.

„Прва фаза нашег деловања била jе одбрана, а сада jе то jачање аутономиjе РС. Не очекуjемо од европског пута да разгради Српску, него да jе оjача у институционалном погледу“, навео jе Додик у интервjуу „Гласу Српске“ поводом 9. jануара – Дана Републике.
122930
Према његовим речима, рођендан Српске jе важан датум за свакога у ентитету.
„Mорамо да се окупимо и више радимо за РС, морамо да jе волимо jер jе она наш животни оквир. Не смемо никоме да дозволимо да jе угрози. Република нам омогућава да у њоj бранимо базичне слободе, да се изграђуjемо и усавршавамо. РС jе добро место за живот. И они коjи наjвише галаме и тврде да jе у Српскоj лоше нису отишли одавде“, подсетио jе Додик.

Oцењуjући 2013. годину, нагласио jе да су изазови били присутни у континуитету, пре свега у вези са статусом и развоjем тог босанско-херцеговачког ентитета.

Kаже да jе почетком прошле године било покушаjа дестабилизациjе, организовања разних социjалних притисака и немира.
„Mеђутим, све се ипак одвиjало без неке видљиве енергиjе за дестабилизациjом, jер то ниjе био део потреба људи у том тренутку. У 2013. години ниjе било минута, сата или дана застоjа у раду институциjа. Влада jе радила без престанка и у условима промена, а Народна скупштина има иза себе jедну од наjбољих година“, тврди Додик.

За протеклу годину каже да jе била додатно изазовна и због економиjе, односно притиска глобалне економске кризе коjа jе девастирала и неке jаке економиjе и утицала и на РС.

И поред слабости наслеђеног система, неуспешне приватизациjе, неразвиjеног реалног сектора и либерализованог режима на граници коjи су наметнули странци, наглашава да jе власт успели да одржи беспрекорно финансирање jавног сектора.
„У прошлоj години доказивали смо нашу способност да можемо да управљамо процесима, а лане jе можда било наjвидљивиjе отклањање страног утицаjа у функционисању институциjа. Година jе била афирмативна и за позициjу РС у оквиру БиХ. Jасно jе да jе РС фактор одлуке у БиХ и да било какав притисак странаца не може довести до одлука коjе нису у интересу Српске“, тврди Додик.

Наглашава да jе РС jе у региону прихваћена као факат, а на међународном плану jе учинила продор сарађуjући са важним чланицама Eвропске униjе.
„Нажалост, прошле године jе превише рано почела политичка галама своjствена предизборном периоду. Tо jе била погрешна одлука, народу се не дозвољава да разуме ситуациjу…Деловање опозициjе jе потребно, али они не раде ништа друго него критикуjу и гледаjу како да произведу неку аферу… С друге стране, ми свакодневно доносимо важне одлуке, што ниjе нимало лако“, закључио jе Додик.

Извор:РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *