Вијести, Регион

Додик: Срби на Косову имају право да реагују на недосљедност Приштине

slikacitava.php

Београд – Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да политика Албанаца према Србима на Косову и Метохији није у складу са оним што пише у бриселском споразуму и нагласио да Срби имају право да на то реагују.

Коментаришући изјаву директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Александра Вулина да би Срби на Косову могли да имају свог Додика и да је предсједник Српске тамо са правом уважен, Додик је рекао да је за Србе на Косову лидерство веома важно.

– Свакако да је координисан и јединствен наступ по свим важним питањима потребан, како међу косовским Србима, тако и када је ријеч о њиховом укупном односу са Београдом. За Србе на Косову веома је важно лидерство, рекао је Додик за лист “Данас”.

Предсједник Српске је нагласио да опструкције Приштине не треба да буду разлог да Срби и Србија одустану од бриселског споразума и његовог провођења.

– Мислим да има људи на Косову који су уложили свој лични кредибилитет и комодитет и ставили се у службу свог народа. Њих треба подржати, сматра Додик.

Предсједник Српске је оцијенио да би излазак на изборе за косовске Србе био прихватљивији, уколико би Приштина уложила напоре да имплементира бриселски споразум.

Додик је напоменуо да има коректне контакте са првим потпредсједником Владе Србије и лидером Српске напредне странке (СНС) Александром Вучићем, те додао да се ових дана договарају о поновном сусрету у што скорије вријеме.

– Нас двојица имамо коректне контакте. Међутим, постоје спекулације разних аналитичара и квазианалитичара који упућују на нешто друго. За мене је кључно питање, а колико разумијем и за Вучића, добра сарадња органа Републике Српске и Србије. Мислим да немамо никакве персоналне проблеме и да смо усмјерени ка сарадњи. Веома је добра и интензивна сарадња са Београдом и брзо ћемо обавијестити јавност о конкретним стварима, нагласио је Додик.

Додик је рекао да нема никакве препреке да СНСД, чији је лидер, оствари сарадњу са Вучићевим СНС-ом.

– Раније је СНСД, у оквиру Социјалистичке интернационале, сарађивала са партијама социјалистичке и социјалдемократске оријентације. Пошто сада више нисмо чланица Интернационале, нема препрека да сарађујемо са странкама, било да су лијеве, десне или центристичке, поручио је Додик.

Говорећи о реконструкцији Владе Србије, Додик је рекао да није пратио детаље, али да је то процес у којем се Влади увијек даје већа снага.

– У Србији подржавам све што представља легалан и легитиман процес, рекао је Додик и подсјетио да је недавно и у Републици Српској извршена реконструкција Владе.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *