Вијести, Регион

ДОДИК: Срби морају да одбране свој идентитет – писмо, језик, културу и крсну славу

УПОЗОРИО ДА СРБИ И У СРБИЈИ И У СРПСКОЈ ТРЕБА ДА СЕ ОКРЕНУ СТВАРАЊУ СВОЈЕ ДРЖАВЕ

  • Присуствовао радном ручку са Владимиром Путином, разговарао са шефом Газпрома Алексејом Милером и тврдо верује да ће Јужни ток бити изграђен

         ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да политика државног врха Српске, након октобарских избора, остаје иста и да ће бити усмерена на даље позиционирање и афирмацију Републике Српске кроз дејтонски мировни споразум и Устав Српске.

         „Оно што је добро за Републику Српску, то ћемо радити и у наредном периоду. Немамо намеру одустајати од наших стратешких циљева”, рекао је Додик.

         Он је нагласио да ће политика Републике Српске у будућности бити ојачана настојањем да се надлежности које су на сумњив начин пренесене на ниво БиХ, врате Српској.

         Додик је истакао да ће посебан акценат бити стављен на јачање економије, отварање нових и очување постојећих радних места.

         Посебно је нагласио да је за Републику Српску изузетно важна реализација гасовода Јужни ток и да тај пројекат неће бити заустављен.

         „Идемо у даљу процедуру, нећемо стати. Неће се зауставити тај пројекат. Идемо у изградњу гасовода”, рекао је Додик, који је у Београду присуствовао војној паради „Корак победника”, одржаној поводом 100 година од почетка Великог рата и 70 година од ослобођења Београда у Другом светском рату.

         Он је истакао да је са председником Извршног одбора Газпрома Алексејом Милером разговарао у вези са гасоводом.

         Додик је рекао да је иза њега изузетно успешан дан и да се у неким деловима разговора са председником Руске Федерације Владимиром Путином „могло видети шта руска политика и привреда на овом простору мисле”.

         Он је нагласио да је Путин овом приликом говорио о могућности да се покуша путем руских пословних банака финансирати пољопривреда за руско тржиште.

         „Ту могућност ћемо добро изучити и ми у Републици Српској, те покушати да направимо искорак”, додао је председник Српске.

         Додик је истакао да је Југославија била велика заблуда српског народа у прошлом веку и да Срби и у Србији и у Републици Српској треба да се окрену стварању своје државе и да одбране свој идентитет.

         Он је рекао да су Срби у оба светска рата највише страдали у региону, а да су усташе и други квислинзи из тога покушали да извуку корист.

         „Срби данас морају да одбране све оно што се тиче њиховог идентитета – писмо, језик, културу, крсну славу и све оно што јесте идентитет и да тај идентитет не скривају ни од кога и да се њега не стиде”, истакао је Додик.

ДОДИК: Срби морају да одбране свој идентитет – писмо, језик, културу и крсну славу

ДОДИК: Срби морају да одбране свој идентитет – писмо, језик, културу и крсну славу

Председник Српске је рекао да су приликом радног ручка који је државни врх Србије организовао у част председника Русије дотакнуте бројне историјске теме и да је питање колико би било Срба и Руса да није било страдања у Првом и Другом светском рату.

(Срна)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *