Вијести, Регион

Додик: Не може Радончић наређивати министру правде

Предсједник РС Милорад Додик казао је данас да ће сазвати састанак са представницима из овог ентитета у институцијама БиХ како би се онемогућило доношење било каквих закона на државном нивоу, а посебно оних који се тичу Суда и Тужилаштва БиХ.

140113milorad_dodik

Додао је и да је могуће да се повуку министри из РС у Вијећу министара БиХ, а као разлог ове најаве опструкције власти, навео је јучерашњи састанак представника БиХ са ратним командантом Сребренице Насером Орићем.

– Представници заједничких институција БиХ су примили осумњиченог за почињене ратне злочине над Србима, дали му подршку и исказивали завјет да неће дати свог злочинца да буде процесуиран пред лице правде. Ово није одбрана лица, него одбрана злочина који је почињен и није процесуиран, те доказ да БиХ, са својим правосудним  системом, не може да има повјерење – казао је Додик.

Он је оцијенио да се члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић (СДА), министар сигурности БиХ Фахрудин Радончић (СББ) и министар вањских послова БиХ Златко Лагумџија (СДП) могу ујединити само око „одбране злочина над Србима“.

Додао је да то јача неповјерење унутар БиХ, те још једном поновио свој став како је БиХ немогућа и непотребна земља, те поново позвао на укидање правосуђа БиХ.

– Најрадије бих да не постоји БиХ. Захтјев СДС-а да се мниситри из РС повуку из Вијећа министара БиХ није без основа. Имаћемо састанак и договорит ћемо се. Мјера те врсте је адекватна. Предлажем да ни посланици не иду на сједнице – казао је Додик.

На питање до када би то, евентуално, требало трајати, Додик је кратко одговорио „до краја“.

На опаску да се и он састајао са Биљаном Плавшић, која је признала кривицу и осуђена за злочине над Бошњацима и Хрватима, Додик је казао да је она одлежала своју казну.

– Послије тога смо се видјели, а наравно, виђали смо се и раније, али се овдје ради о почетку процеса и Орић је тек осумњичен за злочине. Овдје се ни сумња не дозвољава – додао је челник мањег бх. ентитета.

Коментаришући изјаву Радончића да БиХ неће реаговати на Интерполове потјернице које немају правну ваљаност, те да их Министарство правде БиХ као такве неће овјерити, Додик је то одбацио као „неприхватљиво“.

– Одбацујем начин на који је то речено. Можда се Радончић мало занио и заслијепио од сталних тапшања које доживљава у задње вријеме. То није ствар његове одлуке, нити било чије, него процедуре и праксе. Не може Радончић наређивати министру правде шта ће чинити – истакао је Додик.

Извор: Дневни аваз

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *