Вијести, Регион

Додик: Инцко окреће стварност наглавачке

020520
Предсједник Републике Српске, Милорад Додик, оцијенио је, као нетачне и као наставак напада на Српску, наводе које је високи представник у БиХ Валентин Инцко поднио 30. априла ове године у Извјештају генералном секретару УН Бан Ки-муну.

Инцков извјештај Савјету безбједности УН настоји да одузме легитимитет напорима Републике Српске усмјереним ка очувању уставне подјеле надлежности између ентитета и БиХ, приказујући их као

покушај „назадовања“ у спровођењу Дејтонског споразума, што је замјена теза која окреће стварност наглавачке, оцијенио је предсједник Републике Српске у писму генералном секретару УН.

У попратном писму Деветог извјештаја Републике Српске Савјету безбједности УН, предсједник Додик констатује да у Дејтонском споразуму нигдје не пише да споразум треба да буде спроведен преношењем надлежности, које по Уставу припадају ентитетима, на ниво БиХ. У писму се наводи да је Република Српска посвећена поштивању Дејтонског споразума, укључујући и подјелу надлежности између ентитета и БиХ предвиђену Уставом БиХ. Додик је оцијенио да је нови полугодишњи извјештај високог представника упућен генералном секретару УН, запањујући у свом фокусу јер је више усмјерен на тренутна питања политике БиХ, него на предмете за које му мандат налаже да подноси извјештаје – напредак у цивилном провођењу Дејтонског споразума онако како је то стриктно регулисано Анексом 10. „Извјештај високог представника признаје да институције Републике Српске `функционишу много ефикасније од оних у ФБиХ` и примјећује да `Влада Републике Српске, за разлику од Владе Федерације, наставља да се састаје редовно како би нашла рјешења за многе економске и друштвене изазове са којима се суочава“, навео је Додик. Извјештај је скроман и уопштен у својој критици званичника ФБиХ, посебно лидера бошњачких странака, за поступке који су продубили кризу у овом ентитету и који и даље узрокују штетне посљедице широм БиХ“, истакао је предсједник Додик.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *