Вијести, Регион

Додик: Догодине снажније према самосталности РС

028243

Република Српска нема ниједан разлог да остане у Босни и Херцеговини, истакао је у интервјуу за магазин „Нови печат“ предсједник Српске Милорад Додик. Према његовим ријечима, РС је по свему довољно самостална држава.

РС нема ниједан економски и социјални разлог да остане у БиХ. Разлози који још постоје у вези су с политичким одлукама великих центара моћи, истих оних центара који су у периоду рата на простору бивше Југославије пропустили прилику да трајно среде Балкан -каже предсједник Додик, наглашавајући да РС, ма колико се други трудили, никада неће бити укинута, те да ће се од од наредне године кренути са снажнијим корацима ка самосталности.

И када престанем активно да се бавим политиком, приоритет ће ми бити самосталност Републике Српске. Наравно, све то као политичар не могу да учиним, али кад не будем предсједник и када не будем активан политичар покренућу невладину организацију и снажан покрет за осамостаљење Републике Српске – истакао је Додик, додајући да никада не би прихватио улогу Стјепана Месића коју је он имао приликом распада бивше Југославије, јер је, како је појаснио Месић довео до рата, а он жели да своје политичке циљеве оствари и заврши на миран начин, ма колико дуго трајало.

Пажљиво ћемо користити механизме који су нам на располагању. Морамо поштовати Дејтонски мировни споразум. Нико не смије да нам припише да смо ми развалили тај међународни споразум. Ако он због чињења или нечињења буде разваљен, ми немамо за чим да жалимо – прецизирао је предсједник Српске те додао да због циљева које је себи поставио нема право да одустане.

Додик је нагласио да би у наредном периоду требало размислити о промјенама Устава које би подразумијевале да онај ко буде изабран за предсједника Српске буде и члан Предсједништва БиХ.

Не мора то бити за вријеме мог мандата, али у догледно вријеме. То би било најбоље, смањило би трошкове, а ојачало би и способност Српске за афирмацију интереса и циљева у БиХ – рекао је Додик, додајући да га и данас Сарајево подсјећа на Техеран.

Послије терористичких напада на Америчку амбасаду у Сарајеву потврђено је да се у БиХ гради једна клица екстремизма. Примијећено је велико испољавање исламског екстремизма, не само у БиХ, већ и група и појединаца из БиХ широм свијета – објаснио је предсједник Српске.

Говорећи о пресуди Суда у Стразбуру у случају „Мактоуф и Дамјановић“, предсједник Додик је истакао да би она требало да доведе до укидања Суда и Тужилаштва БиХ који су се показали као политички субјекти и судови за волонтеризам одређених судија.

Као такви, они не би требало да постоје. Може се сјести и договорити о неком новом суду БиХ, а о трансформацији овог апсолутно не – рекао је предсједник Српске.

Додик се у интервјуу за „Нови печат“ осврнуо и на однос са актуелном владајућом гарнитуром у Београду, наводећи да су изузетно добри.

Мислим да постоји висока свијест о потреби сарадње, без обзира на персонална рјешења. Нема ту мржње и анимозитета. То је нешто чиме се неко жели хранити. Од неких либерала у Београду, до појединих колумниста. Онда они праве неке своје приче. Ја се поздравим и пољубим и са Дачићем, Вучићем и Николићем, али то неки неће да виде, те се праве разне спекулације. Нека дјела говоре. Завршавамо заједнички пројекат спортске дворане у Палама у оквиру школе „Србија“. У наредном периоду имаћемо још неколико састанака, који ће учврстити нашу сарадњу. Заједно смо радили Андрићев институт, а можда ћемо рехабилитовати и Тјентиште. Такође, и аеродром у Требињу. Све говори да ми морамо заједно да реагујемо. Нисмо без контакта, разговора. Све је у функцији јачања наших односа и повјерења – истакао је Додик.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *