Регион

Додик данас са директором Зарубежњефта

dodik2_560_300

На крају тродневне посјете Москви предсједник РС, Милорад Додик, састао се са руководством компаније “Зарубежњефт”.

Разговарано је о пословању Рафинерије нафте у Броду и истраживањима у вези са могућом експлоатацијом нафте и гаса у Републици Српској.

У току је састанак са делегацијом руске Думе и руским привредницима заинтересованим за улагања у Српску.

О значају тродневне посјете предсједника Додика Москви и договора које је постигао у области улагања у енергетски сектор најбоље говоре подаци о изградњи гасовода Јужни ток.

Гасоводом ће Русија годишње транспортовати 63 милијарде кубних метара гаса за потребе западноевропских држава што је 10 % укупне тражње за тим енергентом.

Због тога је “Јужни ток“ вриједан 16 милијарди долара постао стратешки значајан за енергетску сигурност Европе.

Ту сигурност осјетиће и РС која ће договореном изградњом гасоводног крака у њеном сјеверном дијелу, обезбиједити енергетску стабилност што је омогућено великим разумијевањем руских партнера, потврдио је предсједник Додик.

Биће омогућено да градске топлане од Бијељине, гдје гасовод улази у РС,преко Брчког , Добоја, Бања Луке до Новог Града буду прикључене на стабилан енергетски извор.

Опредјељење руководства енергетског гиганта Гаспрома је да у РС гради и двије електране на гас и да Термоелектрану Угљевик 1 преоријентише на гас због застарјелости технологије, рекао је Додик.

Нагласио је да је Меморандуму из Сочија који је са Гаспромом потписао 21. септембра прошле године додат анекс који се односи на формирање заједничке компаније Гаспрома и Гас реса чиме изградња гасовода кроз Српску долином ријеке Саве поприма потпуни облигациони однос руске владе и владе РС.

Он ће бити финализован након што представници обје компаније сачине приједлог коначног уговора којим ће се уредити односи Руске Федерације и РС у тој области.

Уговором ће свакако бити дефинисани, осим улагања, и власнички односи трасе гасовода кроз РС.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *