Вијести, Регион

Динкића врбовали да прогура ГМО

dinkic

У депеши амбасаде упућеној у Вашингтон у јулу 2009. каже се да је амерички представник изразио своју забринутост поводом новог закона како тадашњем министру пољопривреде Саши Драгину тако и Млађану Динкићу, министру економије. У дипломатској депеши се наводи да је Драгин рекао да је парламент био под притиском домаћих произвођача соје да донесе закон о забрани ГМО, али је уверавао да ће план за промену закона бити представљен већ у јулу 2010. године.

“Динкић је рекао да ће утицати на Министарство пољопривреде да што пре уложи амандмане на постојећи закон и да тако амандмански измењен закон буде усвојен на редовном заседању Скупштине у септембру”, пише у депеши.

У једној ранијој депеши датираној 29. маја 2009. америчка амбасада констатује да је новодонесени закон о забрани ГМО у супротности са регулативом Светске трговинске организације. Констатује се да ће доношење овог закона “негативно утицати на преговоре Србије са СТО” уколико закон не буде опозван.

“Научно неоправдан закон забрањује генетски модификовану соју”, наводи се у дипломатској депеши уз подсећање да је Србија до 2006. године увозила до 120.00 тона соје годишње, а да је после тога увоз пао на половину и то због заштите домаће производње. “Забрана изгласана у последњем тренутку изненадила је чланове Владе укључујући и Динкића”.

Наводи се, на основу других извора, да су саветници саветовали министра Драгина против забране ГМО, “али он није схватио последице”.

У депеши од 26. јула 2009. извештава се да је министар Саша Драгин објаснио да је попустио пред притиском парламента и домаћих произвођача соје. “Драгин је рекао да се плашио да изгуби посао. Ипак верујемо у Динкићево уључивање у ово питање. Наставићемо да подстичемо све стране да што брже нађу решење”, пише на крају депеше америчке амбасаде из Београда.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *