Вијести, Регион

Девет година за масакр српске породице у Карловцу

030645
Хрватски врховни суд је правоснажно осудио хрватског полицајца из Карловца Жељка Гојака на девет година затвора због ратног злочина над Драгицом Нинковић и 14-годишњом Данијелом Рокнић у октобру 1991. године, пренијеле су агенције.

Вијеће је 16. маја потврдило првостепену пресуду загребачког Жупанијског суда, коју је у фебруару прошле године донијело судско вијеће под предсједањем судије Ивана Турудића.

Одбацило је жалбу Гојака који је тврдио да је невин, али и жалбу тужилаштва које је оцијенило да је убиство 14-годишњег дјетета у његову дому и дјететове тетке, с обзиром на окрутност којом је изведено, заслужило оштрију казну.

Тако је ратни злочин, који је у јавности назван „карловачки случај Зец“, због поређења с масакром троје чланова фамилије Зец у Загребу – 12-годишње Александре Зец и њених родитеља, добио и судски епилог.

У недељу 5. октобра 1991. године у кућу карловачког Србина Марка Рокнића и његове супруге Бранке Рокнић, по националности Хрватице, у вријеме ручка на којем су биле и њихове рођаке Драгица Нинковић и Ана Гојак, упала је група припадника хрватских оружаних снага, међу којима је био и припадник Специјалне полиције Жељко Гојак.

Гојак је једни кажњен за масакр јер нису нађени докази ко је одговоран за смрт Марка Рокнића.

У ходнику су убили Марка Рокнића, а у трпезарији Маркову сестру Драгицу Нинковић и 14-годишњу кћерку Рокнићевих, Данијелу, које су се у страху од пуцњаве сакриле под сто.

Гојак је у дјевојчицу и њену тетку из близине испалио рафале, иако га је дјететова мајка, с обзиром на то да га је познавала јер је живио у комшилуку, преклињала да то не чини.

Дјевојчица није остала на мјесту мртва, него је умрла од крварења.

Гојак није дао да се позове помоћ и оглушујући се на молбе дјететове мајке пустио је да Данијела умре.

У тренутку злочина Данијелин старији брат Ненад скривао се на тавану, а у овом је поступку заједно с мајком Бранком Рокнић био свједок. Карловачка полиција овај злочин ни 1991. ни послије није истраживала, а тијела убијених у октобру 1991. године покопана су на локалном карловачком гробљу. Бранка Рокнић и њен малољетни син Ненад послије злочина су побјегли из Хрватске и данас живе у Србији.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *