Вијести, Регион

Давутоглуова антисрпска пропаганда: Рат у Босни покољ ненаоружаног народа!

reg-izetbegovic-davutoglu_620x0

Бања Лука – Шеф турске дипломатије Ахмет Давутоглу наставља да по свету шири пропаганду против Срба и Српске. Након заједничког текста за Златком Лагумџијом у „Вашингтон посту“, у којем су навели да је у протеклом рату у БиХ убијено 300.000 људи, Давутоглу је у петак изјавио да је „рат у Босни био покољ целог једног ненаоружаног народа!“

Овим иступом, кажу политичари из Српске, Давутоглу је свету саопштио лажи о протеклом рату како би Србе приказао као злочинце, а Бошњаке као једине жртве.

„Свет и међународна заједница нису научили лекције из рата у БиХ, што се најбоље види у равнодушности према рату и убијањима цивила у Сирији „, рекао је Давутоглу.

Он је нагласио да је рат у Сирији велика рана на срцу целог човечанства, које само мирно посматра како се сваки дан убијају невини људи у тој земљи:

„Мислили смо да је човечанство научило лекције. Десио се Први, па онда и Други светски рат, потом ратови широм света и на крају крвави рат у Босни.“

Посланик СНСД у парламенту БиХ Славко Јовичић, каже за „Новости“, да је Давутоглуова теза о „покољу целог једног народа“ невиђена лаж и глупост.

„Тако безочно лагање шефа дипломатије једне земље је за сваку осуду. Давутоглу не одустаје од својатања Босне, у жељи Анкаре да од ове земље направи исламску земљу „, рекао је Јовичић.

Давутоглуову изјаву најоштрије је осудио и председник Савеза логораша Српске Бранислав Дукић:

„Ако је бошњачки народ био ненаоружан, како онда побише војнике ЈНА у Добровољачкој улици и Тузли, како направише 500 логора за Србе у Федерацији, како настаде 1.600 појединачних и масовних српских гробница широм БиХ?“

Борци и логораши Српске тврде да оваквим иступима Давутоглу свесно радикализује политичку и безбедносну ситуацију у земљи, те да је његово понашање непримерено дипломатском.

Поређење

У Босни је био тежак и окрутан рат, али данас у Сирији је можда и горе, јер се користе ракете. Као и у БиХ, данас су и у Сирији снајперисти на све стране и грађани сваки дан гину од граната. О томе сам недавно писао у тексту са министром спољних послова БиХ Златком Лагумџијом. Али свет није научио лекције из трагедије у Босни, тако да се данас понавља трагедија и у Сирији – рекао је Давутоглу.

 

Коментариши чланак

Коментара

One comment on “Давутоглуова антисрпска пропаганда: Рат у Босни покољ ненаоружаног народа!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *