Вијести, Регион

Да ли нам недостаје Барак Обама?

Обама долази у Београд?

01.03.2015 16:05 | Агенције

Током вашингтонског сусрета шефа српске дипломатије Ивице Дачића и америчког државног секретара Џона Керија начињен је први озбиљан корак у организацији посјете предсједника САД Барака Обаме Србији!

Вест да би најмоћнији човјек Америке могао доћи у Београд већ на јесен долази у тренутку када се Србија налази можда и под највећим притисцима да се одлучи између запада и Москве.

Професор Факултета политичких наука Драган Симеуновић, који се управо вратио из Америке, сматра да могућност да Обама посјети Београд треба посматрати у склопу украјинске кризе и погоршања односа Русије и запада у часу када Србија настоји да уђе у ЕУ.

„Евентуални долазак Обаме, па већ и сам позив да дође, настојање је Србије да с једне стране покаже неку врсту спремности на баланс. Посета председника САД треба да буде еквивалент недавној посети председника Русије Владимира Путина Србији. С друге стране, запад жели да покаже Русији колика је и шта је све његова сфера утицаја, у коју очигледно урачунава и Србију“,  објашњава Симеуновић за Ало!.

Пошто му је Дачић уручио позив за Обаму, Џон Кери је обећао да ће свом предсједнику пренијети жељу Србије да угости првог човјека Америке. Обамин долазак у Србију био би прва посјета неког америчког председника послије 30 година.

Обама долази у Београд?

Обама долази у Београд?

Јосип Броз Тито угостио је током своје владавине чак тројицу предсједника САД. Долазак Ричарда Никсона у Београд био је 1970. историјски догађај због тога што је то била прва посјета једног америчког предсједника Југославији. Према медијским извјештајима, Никсон је тог 30. септембра паралисао саобраћај на главној београдској раскрсници код „Лондона“, пошто је изненада зауставио аутомобил и почео да се рукује са Београђанима. Остало је забиљежено и да се Американац усред гужве која се створила чак попео на кров свог аутомобила и неколико пута узвикнуо „живјела Југославија“. Послије њега, Тита и Југославију су посећивали Џералд Форд и Џими Картер.

Извор: Глас Српске

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *