Вијести, Регион

Да ли је ректор Драган Антић немоћан?

Повлашћивање рођака на Универзитету у Нишу?

Професори Универзитета у Нишу без имало стида запошљавају децу на факултету на коме предају. Поједини су толико бахати да су им ћерке и синови асистенти и доценти на катедри на којој су они професори.

Непотизам: Факултет за маму, тату, ћерку и сина

Много је примера непотизма на свих 13 факултета, али предњачи Медицински. Даница Тиодоровић је доцент на катедри за кожне болести, а мајка Даница Тиодоровић је професорка. И њен отац Бранислав Тиодоровић такође предаје на Медицинском факултету.

На катедри за инфективне болести асистент је Александар Ранковић, а његов отац је професор Жарко Ранковић. Жарков брат Горан Ранковић је професор на физиологији, а његова ћерка Горана Ранковић Недин је асистенткиња на фармакологији.

Бивши декан Медицинског факултета Милан Вишњић је као асистенте запослио сина Александра и ћерку Јелену. И Јована Ћукурановић, ћерка професора анатомије Радета Чукурановића на Медицинском, примљена је као асистенткиња.

Ректор Драган Антић немоћан

Ректор Универзитета проф. др Драган Антић напомиње да он не може да утиче на комисије за избор у звања на факултетима.

– За избор у свако звање се расписује конкурс и комисија бира најбољег. Не може један професор о томе да одлучи. Сигурно да се некад не изаберу баш најбољи, али то су појединачни случајеви – објашњава ректор.

Да ли је ректор Драган Антић немоћан?

– Страшно је колико је непотизам присутан, али и то што наше колеге немају нимало морала. Продекан Грађевинско-архитектонског факултета Томислав Игић је примио ћерку на својој катедри. Пример професора Вељка Марковића је драстичан јер не само што је примио једну ћерку на својој катедри, него је хтео и другу. Међутим, Наставно-научно веће се побунило и нисмо је примили. И Душан Грдић ради на катедри оца Зорана Грдића. Бивши декан Драган Аранђеловић је запослио ћерку, а и ћерка професорке Велиборке Богдановић ради код нас – огорчено прича један од професора.

И на Економском факултету има непотизма: Професор Благоје Новићевић запослио је ћерку Бојану као асистенткињу. Професор на Факултету за спорт и физичко васпитање Саша Марковић примио је ћерку Бојану Марковић. Председник Савета Факултета уметности Драган Жунић, који је и професор на том факултету, запослио је сина Стевана. Он је архитекта, а ради као стручни сарадник за инвестиционо одржавање.

Председник Комитета за професионалну етику проф. др Станиша Стојиљковић сматра да је непотизам на факултетима прикривена, латентна и законска корупција.

– Требало би да се организује тестирање кандидата како би се утврдило које знање поседују. Онда не би било проблематично да ли је неко ћерка или син професора. Овако нам се дешава да наши најбољи студетни одлазе у иностранство јер не могу да се запосле – наглашава председник Комитета.

Извор: Блиц

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *