Регион

Да ли је и БиХ тајно сарађивала са САД?

003788

БиХ је једна од 54 земље које су помагале САД у операцијама тајног притварања и изручења осумњичених након терористичког, напада 11. септембра 2001. године, наводи НВО Инцијатива за правду отвореног друштва.

Ријеч је о извјештају који САД оптужује да су током ових операција прибјегавале тортури и другим злостављањима чиме су прекршили домаће и међународне законе. Према извјештају

под називом „Глобална тортура: Тајна притварања ЦИА и ванредна изручења“ међу земљама које су поменуте као помагачи САД у тајним притварања су Авганистан, Албанија, Хрватска, Македонија, Алжир, Аустралија, Аустрија, Азербејџан и Белгија, преноси Тањуг.

Како је наведено, у овој групи су и Канада, Кипар, Чешка, Данска, Џибути, Египат, Етиопија, Финска, Гамбија, Грузија, Њемачка, Грчка, Исланд, Индонезија, Иран, Ирска, Италија, Јордан, Кенија, Либија, Литванија, Малави, Малезија, Мауританија, Мароко, Пакистан, Пољска, Португал, Румунија, Саудијска Арабија, Сомалија, Јужна Африка, као и Шпанија, Шри Ланка, Шведска, Сирија, Тајланд, Турска, Уједињени Арапски Емирати, Велика Британија, Узбекистан, Јемен и Зимбабве.

НВО Инцијатива за правду отвореног друштва истиче да су САД током администрације бившег предсједника Џорџа Буша свјесно слале осумњичене терористе у земље озлоглашене по тортури, попут Египта и Сирије.

Овај облик слања осумњичених у иностранство добио је назив „ванредна изручења“.

Након преузимања дужности предсједника Барака Обаме саопштено је да ће САД окончати праксу мучења осумњичених терориста, али су ванредна изручења и даље остала елемент стратегије у борби против тероризма.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *