Регион

Да ли би Србија требало да постане монархија?

Grb-Srbije1

После враћања посмртних остатак Петра Другог Карађорђевића у Београд, поново је покренута расправа о томе да ли би Србија требало да постане монархија.

Док једни истичу да је монархија једина алтернатива обнови посрнулих темеља државе Србије и уз Српску православну цркву једини кохезиони фактор који би успоставио јединство народа, други сматрају да престолонаследник Александар Карађорђевић ни приближно није дорастао прецима, као ни улози краља.

Монархија у Србији има дугу традицију и нема сумње да би уз престолонаследника попут славног Краља Петра Првог, њено успостављање сигурно значило раскид са повампиреним титоизмом у облику другосрбијанског евро-фанатизма. Нажалост, садашњи претендент на круну није ни до рамена некада у народу омиљеном Чика Пери.

Не стоје ни критике да је монархија нешто превазиђено или ретроградно у политичком смислу. До недавно се то мислило и за социјализам, а сада када крахирају финансијске берзе широм света, гледамо како и једна Америка национализује своју индустрију. Државни социјализам се враћа на велика врата.

Прави разлог зашто монархија у Србији нема будућност је сам престолонаследник, као и политичари попут Вука Драшковића, јер су својом промоцијом монархије, овој идеји нанели највећу штету.

Принц Александар никада није постао Србин. Није ствар само у језику, он не кореспондира са народом, јавношћу, патриотском Србијом. За разлику од покојног принца Томислава, Александар нема изражени “српски ген”. Да је покојни принц Томислав, рецимо, био “кандидат” за српског монарха и да је неко други уместо НАТО пионира Вука Драшковића пропаграо идеју монархије, круна би у Србији сигурно била много популарнија.

Чињеница је и да синови претедента на трон не показују битно интересовање за Србију, као и да готово ни једна држава у Европи која је постала република, није вратила на монаристичко уређење.

Такође, приче да би нам се са повратком круне поправио имиџ у свету, због великог броја монархија у Европи, немају везе са реалношћу, јер ће за Запад Србија увек бити Русија на Балкану, – држава која мора да остане мала и слаба.

Идеја о повратку монархије је била много јача почетком деведесетих година прошлог века него данас. Уследила су турбулента времена и велики проблеми за Србију, па питање монархије никада и није могло да избије у први план. У међувремену, носиоци идеје су је прилично девалвирали.

Сви знамо ко је био Карађорђе и Краљ Петар Први, али велико је питање ко је данас престолонаследник Александар?

Јер, династија Карађорђевић је некада била најближа руском двору. После убиства Николаја Другог Романова и доласка комуниста у Русију, југословенска круна пала под утицај Запада, односно британске краљевске породице, која Србији никада није желела добро.

Поставља се питање да ли престолонаследник, који је близак британској круни, може да буде добро решење за Србију? Догађаји из друге половине 20, и с почетка 21. века, дају јасан одговор – не. Србији не треба краљ као фигура и испостава западних интереса, већ вођа, патриота и човек који ће да обнови посрнулу државу. Због свега тога, идеја о повратку монархије у Србији тренутно нема светлу будућност.

Алексеј Димитријевић

Коментариши чланак

Коментара