Вијести, Регион

Цвијановић: Затворити Канцеларију високог представника

Zeljka-Cvijanovic

Високи представници су демонтирали суверенитет БиХ, каже премијерка РС Жељка Цвијановић и констатује да је Канцеларију високог представника одавно требало затворити. Ако више не бисмо имали те „заштитнике“, БиХ би можда боље сарађивала, сматра Цвијановићева.

Председница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић сматра да је заједничка држава са Бошњацима и Хрватима у кризи и тражи повлачење високог представника међународне заједнице из БиХ јер су они „демонтирали суверенитет“ државе.

„Једно је јасно – држава Босна и Херцеговина не функционише и не може испунити потребе својих грађана. Постоје бројни примери за то. Тако није било могуће усвојити закон о матичном броју. Зог тога је влада РС морала да усвоји сопствено решење“, рекла је Цвијановићева у интервјуу бечком дневнику „Пресе“.

Цвијановић указала да, када председник РС Милорад Додик говори о БиХ, он не каже да ће предузети кораке да уништи земљу већ само „поставља дијагнозу, шта ће се десити ако се на прави начин не лечи“.

„Морамо разумети да је неизбежно да РС и даље постоји. Ми у РС нећемо жртвовати нашу позицију само да би БиХ приказали функционалнијом. То би била фасада и не би ништа променило на суштини“, објаснила је премијерка РС.

На констатацију да се одговорност за нефункционисање БиХ приписује пре свега Додику, Цвијановић је одговорила да „оно што стварно штети јесу високи представници и њихове одлуке“.

„Они су демонтирали суверенитет БиХ“, рекла је она и напоменула да је Канцеларију високог представника (ОХР) требало много раније затворити.

Право време за то је било када је БиХ добила новог специјалног представника ЕУ, додала је она, подвукавши да је ОХР препрека за нормализацију.

„ОХР не може помоћи. Ако више не бисмо имали те ‘заштитнике’, БиХ би можда боље сарађивала. Сада поједини политичари радије иду код високог представника или код амбасадора да разговарају, а не до представника осталих политичких партија. Без ОХР и интервенционизма било би једноставније да се у БиХ производе резултати“, уверена је Цвијановић.

Подсетила је да све могуће међународне институције увек пишу о политичким проблемима, али сматра да су те институције део проблема.

„Од рата у БиХ нисмо имали нити један процес у који нису били укључени странци. Ако БиХ стварно буде била пропала држава, онда су странци део тог неуспеха“, поручила је Цвијановић.

Када је реч о помирењу, упитала је „да ли је потребно да се стално извињавамо“, те истакла да је важно колико се добро сарађује на пример на путу у ЕУ.

„Ако се само извињавамо без предузимања практичних корака то не значи ништа за свакодневни живот грађана“, оценила је Цвијановић додајући да када једни друге будемо поштовали, оставили простора за дисање и не буде било спутавања онда би и помирење било лакше подстаћи.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *