Вијести, Регион

Ципрасов саветник Костас Дузинас два дана у Београду

ГОВОРИЋЕ О БУДУЋНОСТИ ГРЧКЕ И ЕУ, „ИДЕЈИ ЕВРОПЕ” И ПАРАДОКСИМА ЉУДСКИХ ПРАВА

         ЈЕДАН од водећих светских теоретичара и садашњи саветник нове грчке владе, Костас Дузинас, боравиће у Београду од уторка 24. марта.

         Стиже на позив директора Међународне школе Фелиx Ромулиана, Слободана Дивјака.

         Дузинас је врхунски познавалац политичке филозофије, а тренутно има статус саветника Сиризе и њеног лидера Алексиса Ципраса.

         Дузинасово главно обраћање српској јавности и медијима биће 25. марта у 12х у великој сали Медија центра, у Београду, где ће говорити о будућности Грчке и Европе.

         Суорганизатори Дузинасове посете Београду су Службени гласник, Факултет за безбедност и САНУ.

         У склопу посете, Дузинас на Факултету безбедности 24. марта од 18 х одржати предавање о парадоксима људских права, а 26. марта у 13 х у САНУ ће говорити о идеји Европе.

         Тог истог, последњег дана свога гостовања, обићи ће у 10 х и просторије Службеног гласника који је, заједно са издавачком кућом Албатросплус, објавио капитално Дузинасово дело „Људска права и империја” на српском језику, које је иначе преведено на многе светске језике.

         Иако је по националности Грк, Дузинас је напустио Грчку током тзв. пуковничке диктатуре и наставио студије на Лондонском универзитету где је стекао највиша универзитетска и академска звања.

         Веома је познат по својим новинским колумнама, посебно оним писаним за Гардијан.

         У последње време у њима је подржавао масовне демонстрације у Грчкој против политике строге штедње и перманентног задуживања.

         После доласка Сиризе на власт постао је њен саветник не само због поменуте подршке већ и због велике репутације коју ужива у светским интелектуалним круговима.

Костас Дузинас

Костас Дузинас

Судећи по досадашњем реакцијама, у Београду влада огромно интересовање за радно гостовање ове необичне и атрактивне фигуре европског теоријског и политичког живота.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *