Вијести, Регион

Ципрас под притиском пристао на „порез солидарности” на зараде

ЈУНКЕР: АТИНА МОЖЕ РАЧУНАТИ НА 35 МИЛИЈАРДИ ЕВРА ПОДРШКЕ ИНВЕСТИЦИЈАМА ДО 2020.

  • ОЛАНД: Не може бити ни речи о искључивању Грчке из еврозоне. Неће бити ништа од трећег програма финансијске помоћи Атини. Ни једна земља није за то. Сада разговарамо само о остављању на снази другог програма помоћи
  • „Порез солидарности” – ако споразум са повериоцима потврди грчки парламент – плаћаће се по овој шеми: сви са приходом од 12 до 20 хиљада евра – по 0,7% од зараде, они са примањима од 20 до 30 хиљада евра – 1,4%, ко има од 30 до 50 хиљада евра – 2%, сви са 50 до 100 хиљада евра – 4%. Још богатији – са 100 до 500 хиљада евра – издвајаће 6%, а они са преко 500 хиљада евра – 8%
  • ТУСК: Ново заседање Еврогрупе – на којем би био утврђен споразум са Атином – могло да буде одржано 24.јуна, да би нагодба била постигнута бар до јутра 25. јуна

         ЕВРОПСКА комисија предложила је Грчкој програм „подршке инвестицијама” од 35 милијарди евра до 2020. године.

         Ово је по завршетку ванредног самита еврозоне објавио председник ЕК Жан-Клод Јункер. При том је нагласио: „Тих 35 милијарди евра остају део наше понуде Грчкој”.

         Француски председник Франсоа Оланд о резултатима самита је рекао:

         „Приближавамо се споразуму, али има још доста посла. Мора се доћи до свеобухватног и дугорочног споразума. Треба све завршавати до краја ове недеље.Не може бити ни речи о искључивању Грчке из еврозоне”.

         Оланд је признао да неће бити ништа од трећег програма финансијске помоћи Атини:

         „Ни једна земља није за то. Сада разговарамо само о остављању на снази другог програма помоћи”.

         Атина у оквирима тог програма има још 7,2 милијарде евра „неповучених средстава”.

         Оланд је упозорио владу Алексиса Ципраса: „План реформи грчке владе мора бити ратификован у националном парламенту. Ако то изостане – неће бити ни плана. Тај план треба да ратификују и парламенти других земаља, на пример – немачки Бундестаг. Француска има други систем одлучивања па то није потребно”.

         Ангела Меркел је „нове грчке предлоге” назвала „одређеним кораком напред”. При том је подвукла:

         „Сви учесници преговора, укључујући и мене, желе да Грчка остане у еврозони”.

         Председник Европског савета, Доналд Туск, саопштио је да би ново заседање Еврогрупе – на којем би био утврђен споразум са Атином – могло да буде одржано 24.јуна, да би нагодба била постигнута бар до јутра 25. јуна.

         Ципрас је оценио да је његова влада спремна да иде „и даље него што су тражили повериоци”.

         Његова влада је – како је ноћас објављено у Атини – предложила буџетски суфицит од 1 одсто током 2015-те и 2 одсто за 2016-ту годину.

Председник ЕК Жан-Клод Јункер и Алексис Ципрас

Председник ЕК Жан-Клод Јункер и Алексис Ципрас

Ципрасова влада се одлучила и за „порез солидарности” по овој шеми: сви са приходом од 12 до 20 хиљада евра – по 0,7% од зараде, они са примањима од 20 до 30 хиљада евра – 1,4%, ко има од 30 до 50 хиљада евра – 2%, сви са 50 до 100 хиљада евра – 4%.

Још богатији – са 100 до 500 хиљада евра – издвајаће 6%, а они са преко 500 хиљада евра – 8%.

Порез на додату вредност ће се плаћати на три нивоа – 6%, 13% и 23%. На струју, воду и најнеопходније потрепштине за породицу биће 13% НДС, на књиге и лекове – 6%.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *