Регион

Чиме ће се „похвалити“ руска војска?

Áîìáàðäèðîâùèê Ñó-27ÈÁ (Ñó-34)

Тенк-трансформер, средњи бомбардер димензија као ловац и радар с могућношћу посматрања далеко иза хоризонта – ови новитети се нестрпљиво ишчекују у Оружаним снагама Русије.

Једна од главних особина савременог наоружања је могућност замене компатибилних делова и унификација наоружања и резервних делова. Прилично је тешко ово остварити, индустрија одбране Русије је ка томе ишла тешким путем. Међутим, у години која је наступила суду публике ће бити представљен нови комплекс оклопне технике „Армата“ – широк спектар борбених машина обједињених заједничком транспортном платформом. Унификација ће омогућити да се у случају потребе тегљач претвори у тенк, а инжењерско возило у зенитни уређај. По мишљењу главног уредника часописа „Арсенал отаџбине“ Виктора Мураховског, оваква полиформност нове технике представља озбиљан адут у рукама руске војске.

Унификација ће омогућити да се у великој мери смање трошкови експлоатације, да се на исти именилац сведу сви потрошни материјали, резервни делови, муниција и тако даље. Ово ће изузетно појефтинити експлоатацију и обуку војних лица за ову врсту технике, а такође ће омогућити повећање ефикасности борбене примене технике и њено коришћење у мирнодопској ситуацији.

Друга ствар којом ће се „поновити“ Руска војска је фронтовски бомбардер Су-34. Нова машина носи борбено оптерећење које су у годинама Другог светског рата могли да савладају само гигантске „летеће тврђаве“ Б-17. Осим тога, руски авион поседује маневарске способности ловца, а и по спољашњем изгледу веома личи на њега. Међутим, његове намене и могућности су потпуно другачије, рекао је за „Глас Русије“ заслужни пробни пилот Русије Магомед Толбојев.

Он има потпуно друге задатке – не хватање ваздушних циљева, већ уништавање копнених и морских. Авион је направљен за то. То је авион, који се принципијелно разликује од својих претходника старе формације – Ту-22 и Ту-22м. Авион без допунског точења горива у ваздуху може да лети скоро четири сата. А с додатним точењем – двадесет четири сата. Још један важан захтев кад је он у питању, осим домета лета, јесте наоружање. Он прихвата шест-осам тона као просечан бомбардер. Међутим, има карактеристке као ловац. Њиме се могу обављати сложни летови, укључујући и оне с бојним оптерећењем.

Напокон, нова средства ће добити и космичка војска Русије – систем ваздушно-космичке одбране ће бити допуњен с четири најновије радиолокационе станице типа „Вороњеж“. Једна од њих ће после завршетка државних тестирања ступити на дужност у Краснодарској покрајини. Још три – у Алтајској и Краснојарској покрајини, као и у Оренбуршкој области – биће произведене по технологији високе фабричке готовости. То значи да се после монтаже апаратуре радар уводи у експлоатацију у врло кратком року. Појава нових РЛС ће подићи одбрамбену способност Русије на нови ниво и омогућиће ефикасно одбијање опасности од ракетног напада, без обзира на то одакле да долази, убеђен је главни уредник часописа „Народна одбрана“ Игор Коротченко.

По својим ТТК РЛС типа „Вороњеж“ по домету, прецизности и могућностима станице значајно превазилази претходну, совјетску генерацију. „Вороњеж“ постаје најважнија компонента новог система ваздушно-космичке одбране и даће свој допринос јачању националне безбедности наше земље. Све државе које поседују ракетне технологије треба будно да контролишемо, да пратимо ситуацију у овој области. За нас је главно да у потпуности покријемо периметар граница с тачке гледишта откривања свих евентуалних претњи по Русију. Зато је без обзира на конкретне државе за нас принципијелно важна контрола с тачке гледишта ракетних претњи.

Стручњаци кажу да појава нових образаца у наоружању Руске војске улива оптимизам, посебно ако се имају у виду дуге године затишја и неодређености у одбрамбеној индустрији. Није искључено да ћемо ускоро чути и за друге новитете у арсеналу руских војника.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *