Регион

Черек: Није мито, него донације СП-у

026142

Милован Черек, бивши начелник општине Брод, оптужен за примање 136.000 КМ мита, изјавио је данас у Посебном одјељењу бањалучког Окружног суда да није узимао мито од предузећа „2Д Живковић“ из Дервенте, већ да му је заступник предузећа Велибор Живковић дао новац као донацију за Социјалистичку партију.

Черек је током данашњег свједочења рекао да је заступник предузећа „2Д Живковић“ уочи парламентарних избора 2010. године добровољно предао Бори Милошевићу 20.000 КМ донације за СП.

„Милошевић је овај новац предао мени. Пола новца дао сам генералном секретару СП Слободану Протићу, а друга половина дата је возачу Петра Ђокића да је преда у странку, јер је Ђокић тражио помоћ“, објаснио је Черек. Он је Вијећу изјавио и да је 10.000 марака које му је предао Миливоје Шормаз, власник бањалучке фирме „Лимиком“, такође била донација партији. Оптужени је додао и да код њега није пронађен обиљежен новац након хапшења.

Из Социјалистичке партије данас су саопштили да нису странка профитера и да њени органи својим одлукама никада и ни од кога нису тражили да на незаконит начин обезбиједи било какву врсту помоћи за функционисање странке. „Черек није више члан СП-а и одлучно одбацујемо све покушаје да се евентуалне грешке појединаца везују са цијелом партијом“, наводи се у саопштењу СП-а.

Черек је данас негирао да се састао са Живковићем у хотелу „Бисер“ у Дервенти и да је од њега узео 4.500 марака, а како је то у свом ранијем свједочењу изјавио Живковић. Черек је истакао да никада није звао Живковића у општину Брод и да није тачно да му је он дао 5.000 марака у канцеларији.

Живко Марјанац, потпредсједник СП, потврдио је да је Черек дао донацију секретару партије и возачу предсједника, али није знао навести тачан износ донације. Објаснио је да Череку за то није издата потврда, нагласивши да је било случајева када донаторима нису издаване потврде и када је новац ишао из руке у руку без евиденција. Рекао је да је то тако рађено, јер донатори нису хтјели да се спомињу.

Ђурђица Теодосић, бивша секретарица Општинског одбора СП Брод, потврдила је да јој је Черек дао 20.000 КМ у коверти као донацију за странку.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *