Вијести, Регион

Чепурин: Пут Србије у ЕУ не кочи „Јужни ток“

Руски амбасадор Александар Чепурин о развоју односа између Москве и Београда.

Почетак приступних преговора Београда са ЕУ неће ометати српско-руске договоре, укључујући планирану изградњу „Јужног тока“ кроз Србију – оценио је руски амбасадор Александар Чепурин.

Он је потврдио да би полагање цеви на делу гасовода кроз Србију требало да започне у првом тромесечју 2014. у селу Шајкаш, где су у новембру симболично отворени радови на изградњи.

Амбасадор Александар Чепурин

Амбасадор Александар Чепурин

Потврдио је, такође, да „постоје проблеми“ у вези са изградњом гасовода, али да они треба да буду решени „у духу постојећих пријатељских односа“ узимајући у обзир интересе свих страна.

– Без чврстих гаранција тако крупни међународни пројекти се не реализују. Предлажемо да се склопи споразум о трансграничној енергетској инфраструктури између Русије и ЕУ – навео је руски дипломата.

Објаснио је и да ће се питања која поставља Европска комисија у вези са изградњом гасовода решавати на бази међувладиних споразума и Бечке конвенције:

– Споразуми који се односе на „Јужни ток“ не предвиђају могућност раскида током наредних 30 година од момента њиховог ступања на снагу.

Извор: Новости

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *