Вијести, Регион

Чепурин: Косово је Србија

Чепурин: Косово је Србија

Русија јасно каже Косово и Метохија је Србија, рекао амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин на пријему организованом поводом руског државног празника Дана народног јединства. Дошло је време да активније успоставимо сарадњу и политичке и културне везе, каже Чепурин.

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин рекао је, на пријему организованом поводом руског државног празника Дана народног јединства, да „Русија јасно каже Косово и Метохија је Србија“.

Чепурин: Косово је Србија

Чепурин: Косово је Србија

„Говоримо не насртајима на територијални интегритет Србије и Русије. Русија јасно каже Косово и Метохија је Србија. Говоримо о очувању традиције, језика, вере“, рекао је Чепурин.

Према његовим речима, нећемо заборавити нашу ћирилицу, да очувамо наше корене. „Нећемо дозволити непријатељима да скрнаве нашу моћну, величанствену, понекад трагичну културу и историју“, рекао је амбасадор и додао да су наша култура и историја предуслов наше заједничке будућности.

„Нећемо нови Берлински зид, можемо да улазимо у ове или оне заједнице, али желимо енергично да развијемо руско-српску сарадњу, руско-српски европски културно-цивилизацијски простор. Не треба тамо да нас зову, јер смо тамо већ другу хиљаду година“, навео је Чепурин.

Амбасадор каже да очување суверенитета и територијалног интегритета има изузетну важност и за Русију и за Србију. Искуство показује, како је рекао, да смо способни да се сконцентришемо и да решавамо своје проблеме политичким, привредним и дипломатским средствима.

„Заокрети историје више пута су ‘испитивали јачину’ Русије и Србије. Увек смо доказивали своју љубав према отаџбини и одговорност за њену судбину“, рекао је амбасадор.

„Говоримо данас је време мира и сарадње, не рату, бомбардовањима, насиљу“, истакао је Чепурин и подсетио да је недавно спречено бомбардовање Сирије.

Он је подсетио да су наши патријарси недавно прославили у Београду и Нишу 1700. година Едикта Константина Великог.

Истакао је да је одржан састанак председника Србије и Русије у Москви Томислава Николића и Владимира Путина и најавио да у четвртак у Београд долази руководилац „Гаспрома“ Алексеј Милер.

„Дошло је време да активније успоставимо сарадњу и политичке и културне везе“, истакао је амбасадор.

Чепурин је подсетио да је празник Дан народног јединства 4. новембра успостављен у знак сећања на 1612. године када је народна војска са Козмом Минином и Димитријем Пожарским на челу ослободила Москву од страних освајача и додао да су Руси знали да губе битке, али ратове никад.

На пријему су били председник Скупштине Србије Небојша Стефановић, посланици републичког парламента, чланови Групе пријатељства са Русијом, руски бизнисмени у Србији и други.

 

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *