Вијести, Регион

Цариник за 40 година запленио више од 2,5 тоне дроге

Иван Стоименов, управник Царинарнице Димитровград у пензији, за четири деценије у српској царини успео да је да од шверцера заплени више од 2,5 тона различитих наркотика.

Иван Стоименов, шездесетпетогодишњи управник Царинарнице Димитровград у пензији, за четири деценије у српској царини успео да је да од шверцера заплени више од 2,5 тона различитих наркотика, по чему је апсолутни рекордер на српској царини.

Спречавање шверца на граници

Спречавање шверца на граници

Стоименов је од пре месец дана у пензији, у коју је отишао са места управника Градине, граничног прелаза који је деценијама био незаобилазна тачка на путу наркотика од Истока, где се производи, до Запада, где се највише тражи и продаје.

Пет година сам био цариник, 25 година вођа смене, четири године инспектор за царинске истраге и шест година управник Царинарнице Димитровград. Највећу заплену забележио сам када сам, као млад цариник, у камиону, тачније у резервоару камиона, пронашао сакривених 632 килограма хашиша. Велики број заплена сам имао од по двеста, триста кила дроге“, прича за Тањуг Стоименов.

Према његовим речима, иако је данас модерна технологија отишла веома далеко, па тако цариници на Градини имају и модерне скенере, ипак, је људски фактор и даље изузетно битан.

„Ништа без ‘старе школе’. Упркос модерним технологијама, инстинкт цариника је и даље најбитнији у свакодневној борби са шверцерима наркотика. Као цариник трудио сам се, и успевао у томе, да фотографски запамтим све типове аутомобила, јер кад то знате, онда вам за око западну и најситније интервенције које кријумчари раде на шасији аутомобила како би направили бункер у коме крију дрогу“, прича Стоименов.

Вели да сваки шраф мора да се зна без обзира на тип аутомобила, а наравно, ту је и психолошки фактор, који је и даље неизоставан.

Кријумчари често злоупотребљавају децу да би лакше прошли царину, крију дрогу у свим могућим и немогућим местима, користе празнике и периоде када су огромне гужве на цариници јер мисле да ће тако лакше проћи, истакао је Стоименов.

Он је рекао да се трудио да своје знање и искуствно које је стицао деценијама, колико је то могуће пренесе садашњим генерацијама цариника на Градини и мисли да је у томе и успео.

„Градина више није као некада ‘интересантна’ шверцерима наркотика, избегавају овај гранични прелаз, па се највеће количине дроге ка Западној Европи сада шверцују преко Косова и Метохије“, рекао је он.

Извор: Танјуг

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *