Вијести, Регион

Бундестаг ће пратити спровођење договореног у Бриселу

107514

БEOГРAД – Спољнополитички саветник у владаjућоj коалициjи ЦДУ-ЦСУ у немачком Бундестагу Ханс Jоаким Фалески поручио jе данас председнику Скупштине Србиjе Небоjши Стефановићу да ће Бундестаг с пажњом пратити спровођење договореног у Бриселу, посебно локалних избора на Kосову и Mетохиjи 3. новембра.

Фаленски jе обавестио Стефановића да ће Бундестаг с пажњом пратити и остале наjважниjе елементе из преговора, како би се после одлуке Eвропске униjе о преговарачком оквиру могао започети процес преговора, наводи се у саопштењу кабинета председника скупштине.

Фаленски се интересовао и за актуелно стање и улогу парламента у процесу европских интеграциjа Србиjе.

Стефановић jе, како се наводи, изразио оптимизам у погледу реализациjе договореног у Бриселу, али и локалних избора на Kосову и Mетохиjи.

Председник српског парламента jе истакао да главни циљ парламента, али и владе, представљаjу европске интеграциjе.

Oн jе пренео да jе главни преговарач у том процесу Tања Mишчевић нагласила значаj улоге парламента и позвала народне посланике да прате „скрининг“ процес посредством интернета, заказан за 25. 26. септембар и то за поглавље 23 преговарачког процеса.

Стефановић jе казао да постоjи спремност за сарадњу у процесу и сматра да су у том смислу наjважниjа два скупштинска одбора – за спољне послове и европске интеграциjе.

Наjбитниjа ће бити координациjа рада одбора и спровођење његове надзорне улоге, рекао jе он, уз констатациjу да постоjи могућност формирања посебног тела коjим би председавао и коjе би у раду парламента пратило процес кроз анализу и предлоге за оjачавање рада одбора.

Стефановић jе указао на спремност новоименованог министра задуженог за европске интеграциjе Бранка Ружића, али и читаве Владе да пред парламентом отворено говоре о планираним активностима на путу европских интеграциjа.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *