Вијести, Регион

Блокиран рачун БОРС-а

bors-rs-4-3

Бања Лука – Републичка борачка организација је пети дан у блокади.

Не може да располаже средствима са главног рачуна у НЛБ Развојној банци, јер је Бобар банка затражила блокаду рачуна БОРС-а, због дуга од 35 хиљада марака. То је износ неплаћених рата фирме Ветеран Сим из Бијељине, којој је Борачка организација била жирант.

Ветеран Симу је пре две године ИРБ одобрио кредит у износу од 350 хиљада марака, посредством Бобар банке. Међутим, ова фирма није враћала кредит. Неколико рата је уплатила Борачка организација, али када је и БОРС престао да враћа дуг Ветеран Сима, рачун ове организације прошле седмице је блокиран. Због тога 40 општинских борачких организација, те републички огранак, неће моћи да исплаћују своје обавезе, укључујући и плате запосленима.

“Ја мислим да је ово распад система у Борачкој организацији. Ми не можемо да послујемо, и нама не преостаје ништа друго него да сазовемо седницу регионалног одбора, и затражимо смјену руководства БОРС-а”, изјавио је Јован Маринковић, председник БО Угљевик.

Како сазнајемо, у тренутку блокаде, на главном рачуну БОРС-а било је свега хиљаду марака. БОРС нема новца да измири спорни дуг, тако да је неизвјесно како ће ова организације изаћи из дужничке кризе. Једино рјешење је интервенција Владе или добра воља банака, али су оне већ неколико пута БОРС-у излазиле у сусрет, и одустајале да посегну за овако радикалном мјером. Зашто би и Влада поново давала новац БОРС-у, ако се зна да је ове године из буџета њима већ отишло 120 хиљада марака. БОРС сламку спаса ипак тражи на Тргу Републике.

“Ми ћемо сада ступити у контакт са директором Развојне банке, где имамо рачун. И тражићемо помоћ Министарства финансија, да видимо како да ријешимо овај проблем”, каже Дражан Перендија, председник Председништва БОРС-а.

Перендија тврди да у томе што је БОРС био жирант Ветеран Симу нема ништа спорно, јер је та фирма запошљавала 30-так демобилисаних бораца. Ипак, у локаним борачким организацијама немају разумевања за, како кажу, пропусте централних органа БОРС-а.

“Срамотно је да републичко руководство БОРС-а има тако лоше пропустем, и да води рачуна о томе коме ће бити гарант за кредит”, истиче Маринковић.

Дражан Перендија одговара да би и сада донио исту одлуку.

“Ми смо били гарант Ветеран Симу због тога што су они запошљавали демобилисане борце. Имали смо обећање Српских шума да ће помоћи. Међутим фирма је запала у проблеме, и ево већ двије године имамо проблеме због тога”, каже Перендија.

Немогућност располагања новцем са главног рачуна изазвало је највеће проблеме у општинским борачким организацијама. Међутим и то се могло избјећи, да су показале мало више одговорности од надређених са републичког нивоа. Наиме, од 63 локалне организације, само су 23 промениле свој статус у засебна правна лица.

Све док је блокиран главни рачун, у блокади ће бити и 40 локалних борачких организација, које и даље имају стари правни статус.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *