Вијести, Регион

Будва: Више приведених и повријеђених на геј паради

000230

Учесници Параде поноса у Будви, њих око 30 који су у тај град дошли аутобусом из Подгорице, евакуисани су данас бродовима из Старог града, јер није могао да им се обезбиједи сигуран пролаз кроз Будву.

Прва Парада поноса у Црној Гори одржана је данас у Будви, а манифестација је протекла у знаку жестоких сукоба полиције и противника геј параде.

Уочи и током параде дошло је до више обрачуна полиције и противника, у којима су полицајци користили пендреке, а протестанти каменице. Полиција је привела више од десет противника параде, а од каменовања повријеђено је неколико учесника геј поворке.

Неколико стотина противника геј поворке, углавном млађих, окупило се у близини Старог града и засуло камењем, флашама и другим предметима присталице ЛГБТ заједнице.

Полиција је претходно привела неколико особа због тога што су гађали јајима аутобус са припадницима ЛГБТ заједнице и покушали физички да их нападну.

На тргу испред зидина Старог града у Будви налазиле су се јаке полицијске снаге, односно припадници специјалних јединица, који су обезбјеђивали око тридесетак припадника геј популације.

Окупљени противници Параде поноса скандирали су “Убиј, закољи да педер не постоји”, “Убиј педера” и носили транспаренте “Слободна Црна Гора” и “Црна Гора није кућа срама”.

Организатор поворке био је ЛГБТ Форум прогрес, а предсједник те организације Здравко Цимбаљевић казао је раније да ће Парада поноса у Будви бити показатељ колико је црногорско друштво у стању да прихвати и његује различитости.

Међу ученицима поворке били су савјетник премијера за људска права и заштиту од дискриминације Јован Којичић, савјетник председника Скупштине Црне Горе за односе са јавношћу Сњежана Бурзан, као и помоћници министра за људска и мањинска права Бланка Радошевић-Митровић и Сабахудин Делић.

Паради су присуствовали и посланик ДПС-а и предскедник скупштинског Одбора за људска права и слободе Халил Дуковић, као и функцинер Позитивне Црне Горе Ана Понош.

Прије почетка параде незадовољство су исказали навијачи фудбалског клуба “Партизан” из тог приморског мјеста, а у метрополи црногорског туризма организовано је потписивање петиције против одржавања Поворке поноса.

Угоститељи будванских локала синоћ су око пола један у знак протеста угасили музику у својим објектима.

Из црногорске владе раније је поручено је да се одржавањем Параде поноса жели послати порука да је Црна Гора друштво у коме се поштују људска права, а из полиције да ће предузети све мјере да манифестације протекне безбједно.

У Будви су, уочи одржавања прве Параде поноса, освануле осмртнице с именом предсједника ЛГБТ Форума прогрес Здравка Цимбаљевића, организатора геј поворке.

Влада Црне Горе осудила је објављивање осмртнице и изразила увјерење да Црна Гора има демократске капацитете штитити људска права сваког грађанина без обзира на разлике и било које особно својство, јавио је Танјуг.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *