Регион

Британија спремна да се бори и војним снагама

Лондон – Британски премијер Дејвид Камерон изјавио је да је Британија спремна да се бори и војним снагама, ако је то потребно, како би задржала Фокланде.

Камерон је, реагујући на најновији захтев Аргентине да јој спорна острва врати, у интервјуу за Би-Би-Си поручио да Британија има спремну „јаку одбрану“ на овим острвима, пренела је агенција Франс прес.

Аргентинска председница Кристина Киршнер изјавила је ове седмице да је Британија Малвине, како Аргентинци називају Фокланде, насилно одузела и затражила је да се ова острва врате Аргентини.

Киршнерова је, поводом 180. годишњице анексије Фокланда, упутила отворено писмо Камерону у коме га је позвала на почетак преговора о враћању острва Аргентини.

Председник британске владе раније је рекао да 3.000 становника Фокланда има снажну жељу да остане у оквиру Британије и да ће имати шансу да свој став изнесу на референдуму о политичком статусу који би требало да се одржи у марту.

Спор између Британије и Аргентине датира од почетка 19. века када су се на острвима појавили први британски насељеници.

Оружани сукоб две земље избио је 1982. године и завршен је британском победом.

Желим да будем премијер до 2020.

Камерон рекао је да жели да остане на тој функцији до 2020, назвавши свој план реформи довољним да га учини „запосленим“ за још један мандат.

Британски премијер је, оценивши за Сандеј телеграф да је његов „огромни план реформи“ довољан „да нас све држи запосленим“, рекао да жели да се „бори на следећим изборима, победи и поново служи“ као премијер.

Он је истакао да неће бити промене курса у одлукама попут истополних бракова или заштите трошења стране помоћи, које нису баш у складу са политиком његове Конзервативне партије.

Дејвид Камерон је критичарима у својој партији поручио „да престану да се жале“.

Камерон и његов коалициони партнер и заменик Ник Клег требало би сутра да објаве преглед рада прве половине мандата владе и процене колико мисле да је њихова коалиција до сада била успешна.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *