Регион

Богучанска хидроелектрана: енергија за људе и алуминијум

RIAN_boguchan_468

Моћна сибирска Богучанска хидроелектрана је један од великих послова започетих у СССР-у и прекинутих због његовог нестанка и кризе 1990-их. Сада, 40 година после почетка изградње, херојски труд инжењера и градитеља доноси прве плодове.

У Совјетском Савезу је било уобичајено да се људи поносе хидроелектранама. О њима су снимани филмови и писане поеме. У наше време песници и редитељи су се окренули другим темама, а многи се иначе ретко запитају одакле долази струја којом пуне мобилне телефоне и лаптоп рачунаре.

Последњих година смо добили три врло моћне хидроелектране: Загорску, Богучанску и Бурејску.

Богучанска хидроелектрана је почела са радом ове јесени. Она је по снази четврта у земљи и најмоћнија је од свих изграђених после 1970-их.

Град Кодинск је никао на месту посечене тајге крајем 1970-их, када су се у те крајеве сјатили стручњаци за изградњу хидроелектране и радници из целог СССР-а. Било је у плану да се први агрегати пусте у погон 1988, а да 1992. изградња буде у потпуности завршена. Али план није остварен. Најпре је нестало новца, затим је нестао Совјетски Савез, а онда је пуштање у погон стално одлагано, да би на крају изградња била потпуно замрзнута. Требало је преживети у Кодинску тих 12 година, од 1994. до 2006, јер осим сече шуме и одржавања полуизграђене хидроелектране није било никаквог посла.

„Дошао сам овамо у фебруару 2006, и током ових година смо обавили исто онолико бетонских радова, колико је било обављено за претходне 32 године“, каже Всеволод Калмиков, генерални директор компаније која је наручила изградњу Богучанске хидроелектране, и показује нам две фотографије на зиду свог кабинета: „Ево како је све изгледало када смо дошли“.

На првој фотографији је хидроелектрана 2006, а на другој 2012. године. На првој се још увек виде коморе за испуштање воде на брани, а на другој се већ не виде, јер се ниво воде подигао.

„Ево видите: надвожњак, довршена машинска зграда… Ничега ту није било. Ми смо фактички одрадили половину бетонских радова и трећину земљаних радова…“, прича Калмиков.

Ове године, 15. октобра, пуштена су у погон прва два агрегата, а у новембру је пуштен и трећи. До краја године је планирано да се пусте у погон четврти, пети и шести агрегат. Хидроелектрана ће прорадити пуним капацитетом крајем 2014, када се напуни акумулационо језеро, такозвано Ново Сибирско море. И то ће се догодити 40 година након почетка изградње.

Текст преузет са http://ruskarec.ru/

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *