Вијести, Регион

Бисерко: Сведочићу за Хрватску

sonja-biserko1

Соња Бисерко је потврдила да је држава Хрватска позвала да буде сведок пред Међународним судом правде у Хагу у процесу против Србије за геноциде. Она је поновила да се заузима за узајамно повлачење тужби две државе.

– Хрватска ме је позвала да будем сведок у евентуалном судском процесу који би ова земља могла да води против Србије за геноцид. И у томе не видим ништа спорно – рекла је Соња Бисерко, председница Хелсиншког одбора за људска права у Србији за нови број недељника “Време”.

Медији су раније пренели да је Соња Бисерко једна од три сведока које је позвао хрватски правни тим. Према њеним речима, споран је однос државе према већини оних грађана који су током протеклих година били позивани да сведоче у поступцима против српских званичника пред било којим међународним судом.

– Појављивање мог имена у контексту сведока хрватске стране у тужби за геноцид против Србије очито је срачунат потез са циљем да се изложим новим притисцима, шиканирању, да се застрашим – рекла је Бисерко.

Она је навела да сада, иако није први пут да се против ње води кампања с намером да се застраши, отера из земље, мора да каже да није пријатно, посебно јер се њен пристанак да сведочи “третира као издаја”.

– По мом мишљењу, повлачење тужби био би знак сазревања наших политичара и друштава, корак ка успостављењу озбиљне регионалне сарадње. Јер, овако се још увек гледамо преко нишана. Иначе, Хрватска је као услов за повлачење тужбе Србији поставила три захтева: решавање питања несталих лица, процесуирање разних злочина и дефинисање границе на Дунаву – истакла је Соња Бисерко.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *