Регион

БиХ увезла оружје у вредности 2, 28 милиона евра

oruzje-1358548591-255565

Бања Лука – Босна и Херцеговина је прошле године увезла оружја и муниције у вредности 2, 28 милиона евра (4, 46 милиона конвертибилних марака) , што је забринуло безбедносне стручњаке, посебно што није познато да ли је то оружје купљено за војску или су се њиме наоружавали цивили.

Реч је о званичном податку Агенције за статистику БиХ.

Полицијске агенције су од рата до данас организовале бројне акције с циљем да се из кућа „почисте“ илегалне убојите направе, подсећају стручњаци и додају да, међутим, те активности очито нису уродили плодом.

„Када су Оружане снаге БиХ у питању, треба да се иде на њихово смањење, јер нису ни потребне грађанима, тако да нам није у интересу ни набавка наоружања за војску. И када је о становништву реч, дефинитивно имамо проблем, јер доста оружја није уништено ни из времена рата. Било какво наоружање у БиХ није добро“, сматра члан Заједничке комисије за одбрану и безбедност Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац.

Он подсећа да је друштво у БиХ веома подељене и упозорава да бројне акције, чији је циљ био прикупљање илегалног оружја, нису имале очекивани успех.

Када је овај увоз, „тежак“ 4, 46 милиона марака у питању, он је свакако легалан, али је, како каже директор Центра за безбедносне студије из Сарајева Армин Кржалић, БиХ ионако затрпана илегалним оружјем.

„У прилог те констатације иду и свакодневни инциденти који се дешавају уз употребу илегалног оружја. Подаци полиције показују да више од 90 одсто кривичних дела, која су почињена, почињена су ватреним илегалним оружјем. Стање је доста тешко и изазива једну велику опасност за људску сигурност“, оценио је Кржалић.

С друге стране, из полиције уверавају да су резултати њихових активности видљиви. У Федералној управи полиције (ФУП) кажу да су одузели, у првих шест месеци прошле године, око 160 пушака, 213 пиштоља, 53 ручне бомбе и бројне друге врсте оружја.

„У истом периоду, заплењен је и 6. 001 метак“, кажу у ФУП – у.

Интересантно је да су, за само пола године (јануар – јун 2012) , у ФБиХ издата чак 2. 272 одобрења за набављање оружја и то за физичка лица.

„У прошлој години, на подручју РС, одузето је 515 комада дугог наоружања, 426 комада кратког наоружања, 285 минско – експлозивних средстава и око 18. 765 комада муниције различитог калибра“, каже службеник за односе с јавношћу директора Полиције РС Гога Давидовић.

Полиција РС је у истом периоду на друге начине прикупила 203 дуге цеви, 245 кратких цеви, 92 минско – експлозивна средства и 2. 129 метака.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *