Вијести, Регион

БиХ има најмањи број дјеце по броју жена на свијету

007504

Босна и Херцеговина поново је међу земљама које се баш не могу похвалити статистиком и демографијом. Овај пут извјештај француског Института демографских студија сврстао је БиХ међу екстремне случајеве када је ријеч о броју дјеце по једној жени.

У исцрпној студији за 2013. годину, из ИНЕД-а предвиђају да ће до краја стољећа на планети бити 10 до 11 милијарди становника док ће Индија до 2050. године преузети прво мјесто када је ријеч о броју становника. Тренутно, Кина је најнасељенија земља свијета са 1,3 милијарде становника док у Индији живи 1,2 милијарде.

Према овом извјештају, у БиХ је у 2013. години било 3,8 милиона становника. Број новорођених особа мањи је од броја умрлих, чињеница која нимало није похвална.

Због овога и још неких других фактора, из француског Института демографских студија предвиђају да ће 2050. године у БиХ живјети 3,3 милиона становника.

На 1.000 новорођених беба, пет их умре. Међутим, оно по чему смо, уз Андору, јединствени у свијету је број дјеце по женској особи који износи тек 1,2.

Поређења ради, у Хрватској и Словенији ова бројка износи 1,5, а у Србији 1,4. Просјек у земљама Европске уније износи 1,6 дјеце по женској особи.

Због тога ће Европа бити једини континент на свијету чији ће се број становника до 2050. смањити са садашњих 740 на превиђених 726 милиона.

У свијету највећи броје дјеце по женској особи има Нигер и он износи невјероватних 7,6.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *