Вијести, Регион

Банке у мају блокирале 62.589 рачуна бх фирми

002374
Банке у Босни и Херцеговини су у мају блокирале 62.589 рачуна пословних субјеката, од којих 38.201 фирма има блокиран бар један рачун код банке.

Тренд повећања броја „блокираних“ фирми се наставља из мјесеца у мјесец, а први извјештај је Централна банка БиХ објавила у новембру прошле године када је било 58.038 блокираних рачуна. У априлу је та бројка износила 62.140.

На 2.491 страници мајског извјештаја који је објавила Централна банка БиХ су привредни субјекти од малих продавница и услужних радњи, удружења, спортских клубова, апотека, стоматолошких ординација, адвоката, аутопријевозника и таксиста до тзв. средњих и великих предузећа.

Податке о блокади рачуна доставиле су банке, којих у РС-у има десет, а у ФБиХ 18.

Иако само подаци о називу фирме и банци код које је рачун блокиран не омогућавају детаљнију анализу структуре блокираних предузећа, економски стручњаци наводе неколико разлога за блокаду.

Оцјењују да стални раст броја блокираних рачуна правних особа указује на неликвидност и несолвентност која нарушава финансијске токове, узрокује пад производње, потрошње и запошљавања.

Блокирани пословни субјект не може обављати своју редовну пословну активност а то значи нити сервисирати своје обавезе према банкама нити реализирати кредитне захтјеве упућене банкама.

Стални раст учешћа лоших кредита (НПЛ) у кредитном портфолију које пласирају комерцијалне банке, затим све већи број неплаћених порезних обвеза за које надлежне институције стављају блокаду те инструменти принудне наплате и извршење судских рјешења су, по оцјени економских стручњака, главни разлози растућег броја нелекивидних и несолвентних фирми чији банкарских рачуни бивају блокирани.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *