Вијести, Регион

Бадњак испред Храма Светог Саве на Врачару

„НЕКА СВЕТЛОСТ БАДЊАКА ПОМОГНЕ СВЕТОЈ ЦРКВИ ДА СЕ СА КРСТОМ УЈЕДИНИ И ПОМОГНЕ НАРОДУ СРПСКОМ ДА УЧВРСТИ СВОЈУ ВЕРУ“

        ЊЕГОВА светост патријарх српски Иринеј освештао је и благословио бадњак, који је наложен испред Храма Светог Саве на Врачару у Београду, поручивши да верује да ће светлост горећег бадњака помоћи „својој Светој цркви да се са крстом уједини и помоћи народу српском да учврсти своју веру“.

        Патријарх Иринеј је приликом чина благосиљања и освештања бадњака рекао да уношењем Бадњака у своје домове православни Срби у њих, али пре свега у своја срца, уносе Христову љубав и свјетлост која ће осветлити њихове животе.

         „Нека буде светлост и нека нам је благословен овај дан“, рекао је патријарх Иринеј, који је предводио вечерњу службу.

        Говорећи о пореклу бадњака, патријарх Иринеј је нагласио да је очито да су Срби тај „симбол бдења“ наслиједили од предака, који су га, опет, преузели из старе хришћанске традиције.

        „Према оном што Библија каже, некада је расло дрво живота. Данас то дрво живота не постоји само у традицији јеврејског народа него је као бадњак присутно и у Срба и узима се као симбол, спомен љубави и светлости“, рекао је патријарх Иринеј.

        Вечерње са паљењем Бадњака служи се вечерас у свим храмовима Архиепископије београдско-карловачке.

        Божићном литургијом у Храму Светог Саве у поноћ началствоваће Његово преосвештенство владика топлички, викар патријарха српског, Арсеније.

        На празник Рођења Христовог – Божић Свету архијерејску литургију у Саборном храму Светог архангела Михаила у Београду у 9.00 часова служиће патријарх Иринеј.

        Божић, као најрадоснији православни празник, којим се прославља рођење Исуса Христа, светкује се три дана.

        За време Божићних празника људи се поздрављају традиционалним поздравом „Христос се роди“ и „Ваистину се роди“. За Божићном трпезом неизоставни су погача – чесница и мрсна печеница након поста.

Патријарх Иринеј освештао и благословио бадњак испред Храма Светог Саве на Врачару

Патријарх Иринеј освештао и благословио бадњак испред Храма Светог Саве на Врачару

Уобичајено је да се за Божић нигде не иде у госте, већ да чланови породице најрадоснији празник проведу за својим огњиштем обједињени љубављу у Христу.

Срна

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *