Вијести, Православље

Патријарх Кирил се у московском Храму Христа Спаситеља молио за мир у Украјини

ПУТИН СУНАРОДНИЦИМА ЧЕСТИТАО БОЖИЋ ИЗ ЦРКВЕ СЕЛА ОТРАДНОЈЕ КОД ВОРОЊЕЖА

  • ПОГЛАВАР РПЦ: Посебно место припада Крститељу Руси, светом равноапостолном кнезу Владимиру, чија се 1000-годишњица смрти слави ове године.  Управо њему дугујемо што смо носиоци високог хришћанског звања и сви заједно чинимо јединствену породицу православних братских народа историјске Руси. Тако је било, и јесте, и биће. И никакве привремене бриге и искушења, никакве спољне силе не могу да раскину те вишевековне духовне и културне везе наследника Кијевске крстионице

         ПАТРИЈАРХ московски и целе Руси Кирил се током Божићне литургије молио да се врати мир на украјинску земљу.

         „У светим божићним данима молитве целокупне цркве и моја молитва посвећене су миру на украјинској земљи.

         Независно од места становања својих верних чеда, њихових политичких ставова или избора, Руска православна црква извршава ону одговорну мисију коју јој је поверио Сам Христос” – наводи се у празничној посланици руског патријарха свештенству и верницима. 

         По речима поглавара РПЦ, Црква је чинила и чини све што је у њеној моћи „да помири људе и помогне им да превазиђу последице непријатељства”.

         Патријарх је позвао вернике да буду православци не само по социолошким анкетама, „већ по својим дубоким уверењима и по начину живота, као што су ватрено веровали и волели Бога наши побожни преци”. 

         Међу таквима посебно место заузима Крститељ Руси, свети равноапостолни кнез Владимир, чија се 1000-годишњица смрти слави ове године, напоменуо је поглавар Руске цркве.

         „Управо њему дугујемо што смо носиоци високог хришћанског звања и сви заједно чинимо јединствену породицу православних братских народа историјске Руси. Тако је било, и јесте, и биће.

         И никакве привремене бриге и искушења, никакве спољне силе не могу да раскину те вишевековне духовне и културне везе наследника Кијевске крстионице” – наглашава се у посланици.

         Говорећи о Божићу, руски патријарх је истакао да је целокупна историја човечанства до појаве Христа „суштински историја трагања за Богом”.

         Он је цитирао светитеља Атанасија Великог, који је рекао: „Бог је постао човек да би човек постао бог”. 

         „Духовним очима ми сагледавамо велику тајну побожности: Творац се уподобљава творевини, прима људску природу, трпи понижавање, умире на крсту и васкрсава.

         Све то превазилази људско разумевање и представља чудо у којем се разоткрива пуноћа Откровења у којем се Бог објавио људима” – наводи се у посланици.

Руски вођа Владимир Путин вечерас је честитао Божић свим православним хришћанима

Руски вођа Владимир Путин вечерас је честитао Божић свим православним хришћанима

Руски вођа Владимир Путин такође је вечерас честитао Божић „свим православним хришћанима”.

Учинио је то из цркве села Отрадноје поред Вороњежа која је посвећена Пресветој Богородици и налази се на списку руског културног наслеђа.

Путин Васкрс, по правилу, дочекује у московском Храму Христа Спаситеља, а Божић – као и ове године – изван главног града.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *