Вијести, Регион

Аустрија и Словенија траже занатлије из БиХ

022507

У градишком Бироу за запошљавање највише интересовања влада за огласе о запошљавању у Аустрији и Словенији, а на основу уговора који је БиХ потписала са овим земљама.

У Аустрији траже дефицитарна занимања као што су информатички стручњаци, одређене профиле дрвопрерађивача, његоватеље. Словенија углавном тражи вариоце и остале занатлије.

– Овај пројекат запошљава раднике различитих профила, плате су од 1.500 до 2.000 КМ, а неки послодавци обезбјеђују и смјештај. Да би се неко легално запослио, радник мора наћи послодавца или послодавац радника те расписати конкурс за то радно мјесто – рекао је руководилац Бироа Саша Бабић.

Бабић истиче да је у Градишци у току још један интересантан пројекат за локалне заједнице у циљу изградње инфраструктуре.

– Он се односи на поправку путева, уређење гробаља, изградњу водовода и канализације, санацију система за наводњавање и заштиту од поплава. Услов је да особе које конкуришу уплаћују доприносе, саме, или да им уплаћује послодаваца, у сљедећу годину – рекао је Бабић.

За пројекат запошљавања у пољопривреди додјељиваће се од шест до 10.000 КМ, за самозапошљавање 3.000 КМ, док ће се за запошљавање код послодаваца издвајати до 2.500 КМ.

Кроз пројекат подршке запошљавању радника у привреди биће одобрено више од осам милиона КМ.

Према Бабићевим ријечима, и ове године биће подржано стицање радног искуства младих у статусу приправника, али више не на административним пословима, већ у области привреде, пољопривреде и правосуђа. Бабић је рекао да је за све ове пројекте обавезно плаћање социјално и здравствених доприноса годину, односно за пољопривреду двије године.

– За пољопривреду може конкурисати више особа удружених у задругу и по овом основу може бити максимално додијељено до 40.000 КМ – напомињу Бироу за запошљавање у Градишци.

Додају да се у овој установи могу добити и информације о послодавцима у Аустрији који запошљавају становнике БиХ и да се сваки дан обавјештења објављују на огласним таблама.

Машински техничар за компјутерско конструисање Миодраг Стокић радио је у градишком металском предузећу послије чега се путем конкурса запослио у словеначку металску фирму.

– Одлучио сам се за Словенију јер се овдје може више зарадити и сигурнија су предузећа. Много радника из РС долазе у Словенију, а највише су тражена занимања машинци, бравари, вариоци, машински техничари за компјутерско конструисање на ЦНЦ машинама – истиче Стокић.

ЗАВОД ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ РС

Завод за запошљавање РС у сарадњи са ресорним министарством, у овој години ће реализовати неколико пројеката укупне вриједности веће од 18,5 милиона КМ кроз пројекте запошљавања у пољопривреди и самозапошљавања лица.Поједине општине и градови, добиће онолико новца колико пројеката кандидују.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *