Вијести, Регион

Анте Готовина на листи СДП-а?

Ante Gotovina

Уколико хрватски премијер и лидер СДП-а Зоран Милановић жели још једну победу на парламентарним изборима, мораће да подржи учешће хрватског генерала Анта Готовине на страни те странке, пишу хрватски медији. Ако Готовина оствари добре резултате, СДП би могао да му понуди место председника Сабора, тврди портал „Дневно“.

Социјалдемократска партија морала би да подржи учешће хрватског генерала Анта Готовине на својој листи уколико жели да остане на власти, пише хрватски портал Дневно.

А ако Готовина оствари добре резултате, СДП би могао да му понуди чак место председника Сабора, тврди тај портал, позивајући се на изворе блиске владајућој коалицији.

Све ће, како се очекује, бити много јасније након обележавања Дана сећања, 18. новембра у Вуковару. Шушка се, наиме, да би Готовина у Вуковар могао доћи у колони са властима, никако са ветеранима.

„Бранитељи с нестрпљењем очекују шта ће Готовина урадити, док се потез генерала Младена Маркача већ сада не дводи у питање – он ће тога дана ‘Градом херојем’ прошетати заједно са својим саборцима“, наводи хрватски портал.

Готовина и Маркач ослобођени су у новембру прошле године готово свих тачака оптужнице за злочине почињење у акцији „Олуја“. Жалбено веће Трибунала у Хагу тако је поништило првостепену пресуду којом су они били осуђени на 24, односно 18 година затвора. Пресуда је донета прегласавањем петочланог жалбеног већа.

Најновија догађања у вези са афером у јавном предузећу „Хрватске аутоцесте“, односно оптужбе изречене на рачун градоначелника Задра и бившег министра мора Божидара Калмете, могле би, како се наводи, озбиљно да пољуљају рејтинг најутицајније хрватске опозиционе партије – Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) у задарској жупанији, једној од најјачих упоришта те странке.

Такву ситуацију, на пола свога мандата, могао би да искористи премијер Милановић како би ојачао свој СДП у тој жупанији.

Позивајући се на добро упућене изворе, Дневно пише да би Милановић лако могао извући „кеца из рукава“ и понудити генералу Готовини да води СДП-ову листу у задарској жупанији.

Ако Милановић жели још једну победу на парламентарним изборима, мораће да подржи Готовину и за ту ће сарадњу платити колико год буде требало, наводи портал и додаје да уколико хрватски генерал оствари добре резултате, СДП би му могао понудити чак место председника Сабора.

Шеф опозиције Томислав Карамарко тада би се, како се наводи, нашао у великим проблемима и морао би да повуче један једини логичан потез – да врати генерала Младена Маркача у сам врх своје странке, где је и био деведесетих година.

Карамарку би на руку ишла чињеница да се Маркач међу хрватским ветеранима „котира“ много боље од генерала Готовине.

Баш као и генерал из Пакоштана, и Маркач поседује огромну харизму, а његова додатна снага у последње време лежи у чињеници да даје безрезервну подршку хрватским ветеранима у свим њиховим акцијама, за разлику од Готовине, који се држи по страни, истиче портал.

Додаје се да извори блиски Банским дворима верују у овакав сценарио тим пре што је, како се наводи, све чешће дружење генерала и премијера одавно јавна тајна.

Повезао их је и, кажу, спријатељио министар одбране Анте Котромановић, Готовинин велики пријатељ како у рату, тако и у миру, али и у његовим најтежим хашким данима.

Осим тога, Готовинини политички пријатељи никада нису били актуелни и бивши функционери ХДЗ-а, Карамарко или Иво Санадер, па многи не виде ниједан разлог због којег би се национални херој приклонио тој странци.

Напротив, уверени су, тврди портал Дневно, да је све то превагнуло да се Готовина приближи СДП-у, иако се о томе никада није јавно изјашњавао.

Као отежавајућа околност за Милановића у случају Готовине наводи се то што су очи јавности упрте у сваки корак генерала, који од изласка из хашког затвора, вешто избегава новинарске камере.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *