Вијести, Регион

Амбасадор Немачке: Срби да покажу уздржаност за Видовдан

gazimestan2011_30-300x225

Срби и косовска полиција треба да покажу уздржаност за Видовдан а Албанци да буду “добри домаћини”, поручио је амбасадор Немачке у Приштини Петер Бломајер.

Он је изразио наду да ће ове године 29. јун, када се очекује одлука о датуму за почетак преговора са ЕУ имати и “позитивну европску конотацију”.

“Поручио бих Србима да се сете да је то религијски празник, комеморација погинулима у чувеној бици 1389. године и обележавење доприноса Србије одбрани хришћанства. То је значење тог дана,” рекао је амбасадор.

Видовдан је “преоптерећен националистичким конотацијама из 20. века мислим да у петак, кад очекујемо одлуку о датуму за почетак преговора са ЕУ, можемо да имамо и позитивну европску конотацију тог дана”, додао је немачки дипломата.

Он је, у интервјуу “Франкфуртским вестима”, рекао да не верује да ће се поновити сцене од прошле године када су припадници полиције терали жене да скину мајице са српским обележјима и паролама.

Блумајер верује да се скидање мајица Србима на Газиместану прошле године догодило због недостатка припрема за тако важан догађај и истиче да се никоме нису допале те сцене, али и да је било и пијаних Срба и полицајаца који су прекомерно реаговали, као и Албанаца који су бацали камење.

“Превише људи се лоше понашало и сада морамо из тога да извучемо лекцију и потрудимо се да овај догађај буде позитиван”, уверен је Блумајер.

“Српска страна требало би да покаже мало уздржаности, а не да тај догађај искористе неки пијани људи који иначе не обележавају религијски празник. И косовска полиција би требало да буде уздржана, а Албанци да се понашају као добри домаћини,” рекао је он.

Прошлогодишње обележавање Видовдана на Газиместану обележили су инциденти јер је косовска полиција од грађана одузимала чак и државне заставе и скидала са учесника одећу на којој су били било какви амблеми који нису били по вољи припадника косовске полиције.

За Видовдан прошле године косовска полиција је од ходочасника одузимала мајице са грбом Србије, ликовима хашких оптуженика а приликом повратка са Газиместана у Приштини су каменицама гађани аутобуси у којима су се налазили Срби.

Централно обележавање Видовдана и ове године биће организовано у петак 28. јуна у порти манастира Грачаница, док ће на Газиместану надомак Приштине бити служен парастос страдалим српскмим ратницима.

Што се тиче текста на мајицама, амбасадор напомиње да је “косовској полицији објашњено шта је прихватљиво, а шта не”.

“Надам се да се неће поновити сцене у којима се женама свлаче мајице. У случају да постоји баш нека мајица са увредљивим натписом, онда ће добити беле мајице да обуку преко те“, нагласио је он.

Портпарол Еулекса Ирина Гудељевић изјавила је да ће косовска полиција бити одговорна за сигурност и безбедност током обележавања Видовдана 28. јуна на Косову, а да ће мали број еулексових полицајаца бити присутан у својству посматрача на Газиместану и другим кључним локацијама.

Њихова улога ће бити да надгледају и саветују косовску полицију, али неће имати никакве функције у смислу команде или контроле, објаснила је она.

Ми имамо ограничене капацитете када је у питању успостављање јавног реда и то као други одговорни на захтев косовске полиције. У случају да људи имају примедбе на рад косовске полиције они могу поднети званичну жалбу независном телу а то је полицијски Инспекторат Косова,”- рекла је Гудељевићева.

Званичници косовске полиције саопштили су да ће урадити све како би обележавање Видовдана протекло у најбољем реду, истичући да су спремни и да Косову не требају инциденти.

Такође је речено да се очекује од учесника прославе Видовдана да не истичу симболе који изражавају мржњу и нетрпељивост према било коме.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *