Регион

Албански екстремисти покушали да се пробију ка Високим Дечанима

4h_02108718

Албански екстремисти на Косову данас су предузели покушај да се пробију ка православном манастиру Високи Дечани, који се налази на листи Светског културног наслеђа УНЕСКО-а.

Како је саопштио игуман манастира Сава, тренутно су прилазе православном комплексу блокирали представници Међународних снага безбедности и косовска полиција, као и италијански карабињери. Манастир је први пут за 13 година затворио капију и не пушта никога унутра.

Због претњи од стране албанског руководства општине Дечани и низа политичких група, а посебно због намере да се данас приреди протестна акција испред манастира, донета је одлука да се повећају мере безбедности, рекао је игуман Сава. Он је окарактерисао ситауцију као мирну, али напету.

Повод за конфликт био је спор о власништву над територијом око манастира. Недавно је Врховну суд самопроглашене републике потврдио имовинска права манастира на околно земљиште површине 23 хектара. Ова одлука је изазвала негодовање руководства општине Дечани, која је планирала да изгради на тој територији аутопут.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *