Вијести, Регион

Ако признамо Косово, прогониће нас клетве и плач деце

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да би нас, ако бисмо признали независност Косова и Метохије, прогониле клетве напуштених цркава, гробова и плач деце.

Николић је у интервјуу за новогодишњи број недељника Јединство оценио да призњање Косова и Метохије не би било морално, праведно и да за такво нешто не постоји ниједно оправдање, пренео је Радио Контакт плус.

“Мислим да је, када је створена крилатица Косово је срце Србије, најбоље срочено шта јужна Покрајина значи за сваког Србина. Поред историјских и емотивних постоји толико разлога да не пристанемо на признавање Косова и Метохије”, рекао је Николић.

То не би било морално, праведно, за то не постоји ниједно оправдање осим у себичним разлозима. А и ти разлози код појединаца су само ствар заблуде, оценио је Николић за Јединство, које обележава 70 година постојања.

“Када бисмо прихватили ту заблуду у нама би зјапила празнина и прогониле би нас клетве напуштених гробова, цркава, и плач деце”, поручио је председник Србије.

Николић је најавио да има намеру да план за Косово и Мтохију напише у сарадњи са Владом Србије и да ће на том плану радити заједно.

“Писаћемо га тако да одмах може бити упућен Народној скупштини на изјашњавање. То ће бити предлог који ће моћи да се спроведе, а у којем ћемо изнети став о томе шта је минимум, на који пристајемо као држава, а истовремено ћемо тражити оно за шта проценимо да је максимум, који можемо добити”, рекао је председник Србије.

Бојим се, додао је, да време не ради за нас и да смо много изгубили само зато што смо као држава толике године провели чекајући да нам други испоставе њихове захтеве.

„Време је да преузмемо иницијативу и да за нашу државу и наш народ који живи у јужној покрајини изборимо максимум могућег, притом чувајући територијални интегритет Србије“, истакао је Николић.

Николић се заложио за то да представници ЕУ кажу шта значи крилатица “успостављање добросуседских односа” између Косова и Метохије и Србије и одмах кажу шта се од Србије очекује.

Истичући да нема намеру било шта да крије од грађана Србије, који га нису бирали да им прича бајке и како је све у реду и кад није, Николић је навео да је решио, када је један европски званичник отворено изнео такав став, да предложи своје виђење коначног статуса, које ће предложити премијеру и Влади Србије.

На питање да ли би остао на челу државе уколико би Србија заиста морала да бира Косово или ЕУ и притом да се одрекне Косова зарад Уније, Николић је рекао да се искрено нада да став Јоханеса Хана не деле све чланице ЕУ и да Србији неће бити постављен услов признавања Косова.

“Није само у интересу Србије да уђе у ЕУ, већ је и у интересу ЕУ да Србија буде њена чланица. Уласком Србије, Европа добија стабилност, још једну отворену границу, слободу кретања, нове путне коридоре“, навео је Николић.

Томислав Николић: Ако признамо Косово, прогониће нас клетве и плач деце

Томислав Николић: Ако признамо Косово, прогониће нас клетве и плач деце

Николић је истакао да је Србија својим понашањем отворила многа врата, обновила многа стара пријатељства широм света и да не жели да се свађа ни са једним народом.

“Албанци су са нама заједно градили прошлост. Хајде да заједно градимо будућност, не да је рушимо. Желимо са Албанцима да направимо такав договор којим нико неће бити скроз задовољан, али који ће бити прихватљив за све грађане и применљив на терену“, поручио је председник Србије.

Извор: ИН4С

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *